Vicky Beckers

Vicky Beckers

Hout biedt mechanische ondersteuning voor de stengel en verzorgt het watertransport over lange afstanden binnen planten. In de loop van de evolutie zijn verschillende celtypen en een grote diversiteit aan celpatronen geëvolueerd in het hout van bloemplanten. In mijn promotieonderzoek onderzoek ik evolutionaire patronen in de microscopische houtanatomie van de families Apocynaceae en Sapotaceae. Deze resultaten zullen niet alleen relevant zijn voor het begrijpen van soortenrelaties, maar ook voor complementaire disciplines in de houtbiologie, zoals functionele studies en houtidentificatie om illegale houtkap tegen te gaan.

Keywords

Kenmerkonderzoek, Apocynaceae, evolutie, houtanatomie, licht- en elektronenmicroscopie, Sapotaceae

PhD
project

Vergelijkende houtanatomie is een traditionele discipline met verstrekkende interdisciplinaire toepassingen. Bijvoorbeeld, het koppelen van gestandaardiseerde houtbeschrijvingen met een moderne moleculaire stamboom van het leven stelt ons in staat om evolutionaire patronen te reconstrueren in microscopische houtkenmerken. Aan de andere kant zijn de houtbeschrijvingen en bijbehorende microscopiebeelden essentieel in beeldreferentiedatasets als eerste stap naar het ontwikkelen van een wereldwijde houtidentificatiepijplijn op basis van houtanatomie.

Ik zal de meest recente moleculaire fylogenieën van de families Apocynaceae en Sapotaceae gebruiken om evolutionaire patronen in houtanatomische kenmerken te bestuderen. De Apocynaceae, of maagdenpalmfamilie, is van breed economisch belang en uniek in zijn grote verscheidenheid aan houtige en kruidachtige groeivormen. Eerdere onderzoeken hebben aangeven dat er parallelle evolutionaire transities zijn naar kruidachtigheid en afgeleide houtigheid binnen deze familie. De Sapotaceae, een familie zonder Nederlandse naam, staat bekend om zijn latex, olieproducerende zaden (arganolie) en uitzonderlijk zwaar, duurzaam hout. De houtanatomie van beide families is onvolledig bekend, waardoor het moeilijk is voor douanebeambten en andere belanghebbenden om deze houtsoorten te identificeren.

Achtergrondafbeelding Vicky Beckers
Kleine afbeelding Vicky Beckers

Current
topics

houtcollectie Ebenaceae

De kracht van vergelijkende houtanatomie

Naturalis heeft een lange geschiedenis in het onderzoek naar houtanatomie en herbergt één van de grootste wetenschappelijke houtcollecties ter wereld (ca. 125.000 monsters). Door het snijden van dunne plakjes hout, beschrijven we de buitengewone variatie…
Lees meer

Key
publications

  • Jahanbanifard F., Beckers V.M.H., Koch G., Beeckman H., Gravendeel B., Verbeek F.J., Baas P., Priester C. & Lens F.P. (2020). Description and evolution of wood anatomical characters in the ebony wood genus Diospyros and its close relatives (Ebenaceae): a first step towards combatting illegal logging, IAWA Journal 41(4): 577-619. DOI

In the
media

  • Preliminaire resultaten van ons ebbenhoutenproject (Nature Today).
achtergrondafbeelding in de media

Publicaties