Picturae & Naturalis Insecten in beeld

Roofvlieg, superscherp in beeld dankzij gestapelde foto's

De biodiversiteit staat wereldwijd onder druk, en dus is kennis over die biodiversiteit belangrijker dan ooit. Om die kennis goed te kunnen delen en gebruiken, moeten natuurhistorische collecties digitaal beschikbaar zijn. Wij hielpen het Nederlandse bedrijf Picturae met het testen van een fotografiestraat voor insecten. 

Contact of samenwerken?

Meer weten over dit project? Neem contact op met Luc Willemse.

Samenwerken met Naturalis kan op allerlei manieren, zowel voor wetenschappelijk onderzoek als op zakelijk gebied.

Meer informatie

Lopende
bandwerk

In 2013 hebben Picturae en Naturalis al de Naturalis-collectie gedroogde planten - vijf miljoen stuks - gedigitaliseerd. De insecten-digitaliseringsstraat is nieuw, en luidt een nieuw tijdperk in voor insectencollecties.

De installatie is in eerste instantie bedoeld voor het Museum für Naturkunde in Berlijn, dat er maar liefst 500.000 insecten mee aan het digitaliseren is. Picturae en Naturalis werken samen aan het klaarmaken en testen van de insecten-apparatuur. Dat zijn niet alleen technische vraagstukken, maar ook vragen over hoe de opstelling het beste tot zijn recht komt in een museum. Want Naturalis zette het apparaat niet achter de schermen, maar in een museumzaal waar bezoekers al het werk in actie kunnen zien. De begeleiders van Naturalis waren getraind om vragen erover te beantwoorden. 

De Picturae insectenscanstraat in Naturalis bestond uit lopende banden en is zo groot als een half voetbalveld. Die in Berlijn is groter.
De 'Entomology conveyor' is een machine ter grootte van een museumzaal. De versie in Berlijn is trouwens nog groter.

Eenmaal gedigitaliseerd, worden de honderdduizenden insecten beheerd en ontsloten in een collectiebeheersysteem. Werken met een collectiebeheersysteem vereenvoudigt het beheer, maar ook de koppeling naar DiSSCo. Dat is een project waar naast het MfN en Naturalis zo'n 130 andere Europese natuurhistorische musea bij zijn aangesloten, en dat al hun collecties op één plek digitaal wil ontsluiten.  

Het MfN is net als zo’n 120 andere musea onderdeel van het initiatief DiSSCo, dat alle natuurhistorische collecties van Europa digitaal beschikbaar wil maken. Dat project wordt gecoördineerd vanuit Naturalis. 

Wie werken
aan dit project?

Deze specialisten bij Naturalis werken aan dit project:

Meer
Informatie

DiSSCo staat voor Distributed System of Scientific Collections. Duizenden wetenschappers door heel Europa werken samen om één gezamenlijke digitale collectie te bouwen, die uit zo'n anderhalf miljard exemplaren zal bestaan. Meer op DiSSCo.eu.

Picturae uit Heerhugowaard  levert oplossingen voor het digitaal maken, bewaren en beschikbaar maken van archieven en collecties. Hun website staat hier.

Het Museum für Naturkunde in Berlijn loopt samen met Naturalis wereldwijd voorop in het digitaliseren van collecties. De machine van Picturae is op dit moment in hun museum te zien. Meer info in hun Engelse persbericht