Overleven van Uitsterven: Genomische inzichten in de veerkracht van cycaden

Dioon cycade in het wild

Een van de belangrijkste wetenschappelijke vragen in onze tijd is wat bepaalde groepen organismen in staat stelt om zich aan te passen aan door de mens veroorzaakte milieu- en klimaatveranderingen, terwijl andere uitsterven? Het antwoord op deze vraag is relevant om te begrijpen hoe planten zich aanpassen aan onze huidige biodiversiteitscrisis. Cycaden, oude naaktzadigen die drie grote uitstervingen hebben overleefd, zijn de perfecte plantengroep om deze vraag te beantwoorden.

Contact

Als je geïnteresseerd bent in dit project, schrijf dan naar: angelica.cibrianjaramillo@naturalis.nl

Indonesia

Mexico

-67.940280059686, -52.20703125

Project
samenvatting

Cycaden zijn raadselachtige oude zaadplanten met een geschiedenis van ongeveer 300 miljoen jaar. Hun zaden werden waarschijnlijk verspreid door dinosaurussen, maar toen zij verdwenen, slaagden cycaden erin zich aan te passen aan verschillende habitats in tropische en subtropische ecosystemen. Zijn cycaden 'levende fossielen' met 'all-terrain' oude eigenschappen, of zijn het dynamische soorten met nog niet gekarakteriseerde recente innovaties? Wij denken dat ze een beetje van beide zijn, en willen graag weten welke biologische mechanismen hen veerkrachtig hebben gemaakt. We gebruiken geavanceerde technieken zoals infraroodscanners en transcriptomica om cycadekenmerken te vergelijken tussen herbariummonsters, levende collecties en op veld gebaseerde monsters. En we vergelijken die kenmerken met hun genomen, om de mechanismen te identificeren die cycaden veerkrachtig hebben gehouden.

Wie werkt
er aan dit project

Dit is een nieuw onderzoeksgebied bij Naturalis - afstudeerstudenten en postdocs worden uitgenodigd om te informeren!

Plantenbehoud

Cycad
conservation

Cycads are the most endangered plant group in the world

We are part of the IUCN Cycad Specialist Group and the Global Conservation Consortia for Cycads https://www.bgci.org/our-work/networks/global-conservation-consortia-gcc/. We collaborate with anthropologists to understand the human value of this plants, read our joint book: https://upf.com/book.asp?id=9780813069364.
 
Dioon in een botanische tuin
Dioon kegels geoogst om bloem te maken