Vrijwilliger Sampling Arise

.

Help mee bij het in kaart brengen van het DNA van alle Nederlandse soorten !

Wil je op vrijwillige basis een bijdrage leveren aan het behoud van onze biodiversiteit ? Lijkt het je leuk om te leren hoe je met ons (collectie)materiaal moet werken in het lab ? Hou je van uitzoekwerk, ben je zorgvuldig en heb je basis-computervaardigheden ? Ben je daarnaast minimaal 1 dag per week beschikbaar ? Dan nodigen we je graag uit voor een gesprek !
 

MBO
Parttime (minimaal 8 uur per week)
Bepaalde tijd
€ 0 - € 0

Over
Naturalis

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen planten, dieren, gesteenten en mineralen beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 13 hoogleraren aan de Nederlandse en Vlaamse universiteiten, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde.

In 2019 is ons nieuwe museum geopend. Het afgelopen jaar ontvingen wij 550.000 bezoekers. Met 10 prachtige tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur, workshopruimtes, een leuke winkel, een restaurant en een café. Waar jong en oud kan zien, doen en beleven. Een echte ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur. Naturalis ontving in 2020 de BankGiro Loterij Museumprijs en werd in 2021 gekozen tot European Museum of the Year.

Dit
ga je doen

Je gaat meehelpen bij één van de volgende taken:

het fotograferen

of registreren 

of voorbereiden van de fysieke exemplaren voor de  DNA extractie in het lab. 

Dit doe je onder continue begeleiding. 

Profiel
en functie-eisen

Profiel en functie-eisen

Voor dit project zijn we op zoek naar vrijwilligers, die:

 • een vaste hand hebben en uitblinken in priegelwerk;
 • goede computervaardigheden hebben;
 • houden van uitzoekwerk (moeilijk leesbare labels, vindplaatsen opzoeken etc.);
 • minimaal 1 dag per week beschikbaar zijn
 • goede beheersing van de Nederlandse taal hebben ( je moet labels goed kunnen lezen).

De
Afdeling

In het project ARISE bouwt Naturalis samen met het Westerdijk Instituut en de Universiteiten van Amsterdam en Twente aan een infrastructuur die alle (meercellige) Nederlandse soorten snel kan herkennen. Elke soort, op elke manier en alle data met elkaar verbonden.

De hele biodiversiteit van Nederland in kaart brengen, dat is een enorme ambitie! ARISE is dan ook een van de grootste en belangrijkste projecten die Naturalis in haar tweehonderdjarige geschiedenis heeft ondernomen. We doen dit onder andere door fysieke exemplaren te vinden, te fotograferen en er DNA van af te nemen. Per jaar verzamelen we zo’n 40 tot 50 duizend verschillende soorten dieren, planten en schimmels, zowel uit het “veld” als vanuit de Naturalis collectie: in de collectietoren liggen miljoenen objecten opgeslagen waaronder  veel Nederlandse soorten. 

Ons
aanbod

 • een boeiende werkomgeving;
 • werken met een prachtige collectie; 
 • continue begeleiding; 
 • deel uitmaken van een leuk team;
 • de mogelijkheid om te netwerken;
 • elk jaar een vrijwilligersuitje en bijeenkomsten;
 • gratis toegang tot het museum.
 • reiskosten regeling

Informatie
en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Lotte van Leengoed (lotte.vanleengoed@naturalis.nl). Voor procedurele informatie met de afdeling P&O (071-7519191).

Mocht het je leuk lijken om deel uit te maken van het vrijwilligersteam van dit project, dan zien wij jouw reactie graag tegemoet via het sollicitatieformulier. Zodra wij voldoende kandidaten hebben gevonden sluiten wij de vacature.

 

Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.