Ruimtelijk Ontwerper

Ruimtelijk Ontwerper voor 32 uur per week

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 42 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 12 hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve activiteiten en internetdiensten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde. In ons museum verwachten wij jaarlijks honderdduizenden bezoekers te ontvangen. Ruim 60.000 hiervan zijn leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Met 9 prachtige tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur, workshopruimtes, een leuke winkel, een restaurant en een café. Waar jong en oud kan zien, doen en beleven. Een echte ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur. 

Binnen Naturalis is de afdeling TOP (Tentoonstellingen, Ontwikkeling en Productie) verantwoordelijk voor de inrichting van het gebouw en de bewaking van de huisstijl. Dit betreft zowel het gehele museumgebouw (binnen en buiten) als de kantoren, zowel fysiek als digitaal. De afdeling ontwikkelt, ontwerpt, coördineert en produceert 2D en 3D middelen in opdracht van alle sectoren binnen Naturalis, geeft vorm aan de corporate huisstijl en helpt deze mee bewaken. Het vaste ontwerpteam bestaat uit twee grafisch ontwerpers, een DTP-er/fotograaf en een ruimtelijk ontwerper.  

Ter ondersteuning van onze huidige team zijn we per 1 augustus a.s. voor een periode van 12 maanden op zoek naar een Ruimtelijk Ontwerper voor 32 uur per week.

Wij zijn  per 1 augustus op zoek naar een Ruimtelijk Ontwerper voor 32 uur per week

Wat ga
je doen?

Je bent, in nauwe samenwerking met de senior ruimtelijk ontwerper, verantwoordelijk voor het analyseren en oplossen van ruimtelijke vraagstukken. Je werkt bijvoorbeeld mee aan een nieuwe expositie, het verbeteren van de doorstroom in een tentoonstelling, het toevoegen van een collectiestuk of het verbeteren van licht, geluid, animatie of een meubel. Daarnaast werk je mee aan aanpassingen in het restaurant of de winkel,  in de ruimte rondom het gebouw of bijvoorbeeld op een beurs. Je krijgt vragen vanuit de hele organisatie of constateert zelf dat er een aanpassing nodig is. Je ontwerpt, na een probleemanalyse, een oplossing en communiceert dit goed met de (interne) klant en collega’s van TOP. Je levert je ontwerptekeningenaan een bouwer en licht ze toe. Je monitort de uitvoering en het resultaat. Je werkt intensief samen met de senior ruimtelijk ontwerper. Je richt je voornamelijk op:

 • Probleemanalyse in het museum; 
 • Ontwerpvoorstellen maken en afstemmen met collega’s en externe producenten; 
 • Zelfstandig of als deel van een projectteam organiseren van kleine aanpassingen;  
 • Geschikte uitvoerende partners aandragen en die inhoudelijk aansturen.

Profiel
en functie-eisen

Je bent een oplossingsgerichte, sociaalvaardige doener op HBO-niveau met een aantal jaren werkervaring. Je houdt ervan om met veel verschillende projecten tegelijk bezig te zijn en kan goed zelfstandig werken. Door de combinatie van je opleiding (Kunstacademie, Design Academy etc) en je werkervaring ben je goed in staat deze functie op je te nemen. 

Verder vinden we het belangrijk dat je:

 • ervaring hebt met ruimtelijk ontwerp, bij voorkeur binnen de culturele sector;
 • affiniteit en ervaring hebt met ruimtelijke overdrachtsmiddelen;
 • creatief bent maar ook realistisch wat betreft haalbaarheid;
 • kunt samenwerken met veel verschillende soorten mensen; 
 • een proactieve werkhouding hebt en van aanpakken houdt;
 • sterke communicatieve vaardigheden hebt;
 • goed kunt omgaan met deadlines en veel taken tegelijkertijd;
 • Tekenprogramma’s zoals Vectorworks beheerst.

Ons
aanbod

Een functie in een dynamische en fascinerende werkomgeving. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 2.868,- en € 3.755,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 9 Museum CAO). Wij bieden je een arbeidsovereenkomst voor 32 uur per week voor de periode van twaalf maanden. Tot de arbeidsvoorwaarden behoren verder een tegemoetkoming in de reiskosten, vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering (3,4%).

Informatie
en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Pieter Aartsen (senior ruimtelijk ontwerper TOP pieter.aartsen@naturalis.nl) en voor procedurele informatie met de afdeling P&O (071-751 9191).

Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als ruimtelijk ontwerper bij ons aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 8 mei 2022 te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier. De gesprekken zullen plaatsvinden in de week van 16 mei 2022. De functie gaat in per 1 augustus 2022. 

Naturalis onderschrijft de Code Culturele Diversiteit. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt. 

Een ZZP overeenkomst behoort niet tot de mogelijkheden en acquisitie wordt niet op prijs gesteld. 

Bij indiensttreding dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te worden overlegd.