Informatie-ontwikkelaar registratiesystemen

.

Als Informatie-ontwikkelaar ben je systeemeigenaar en functioneel beheerder van verschillende collectie-informatiesystemen, welke een belangrijke rol hebben in de ontsluiting van onze collectiedata. 

HBO
Parttime (32 uur per week)
Bepaalde tijd
€ 3.468 - € 4.506

Over
Naturalis

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 14 hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren, gesteenten en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde. In ons prijswinnende vernieuwde museum verwelkomen wij jaarlijks ruim 500.000 bezoekers. Een echte ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur. 

Binnen Naturalis zorgt de afdeling Collectie Informatie voor een optimale registratie en ontsluiting van al onze collectie-informatie. Hieronder verstaan we data van onze miljoenen collectie-objecten, maar ook natuurwaarnemingen, soortinformatie, bibliotheek- en archief informatie en cultuurhistorische collectie-informatie. Een voorname taak van de afdeling is het functioneel eigenaarschap van de bijbehorende systemen, producten en diensten, zoals de collectieregistratiesystemen, het soortinformatiesysteem Linnaeus en het bibliotheeksysteem WMS. De afdeling verzorgt de publicatie van collectie-informatie via eigen platforms zoals Naturalis Bioportal, N=Library, Naturalis Topstukken en Naturalis Museumapp, en externe platforms zoals Global Biodiversity Information Facility (GBIF), Collectie Nederland, Wikimedia Commons en Biodiversity Heritage Library. Ook ondersteunt de afdeling Collectie Informatie collega’s en externen bij het vinden en ontsluiten van informatie. Voor beheer en ontwikkeling van deze systemen werkt de afdeling Collectie Informatie binnen Naturalis nauw samen met de sector Digital Solutions & Infrastructures en buiten Naturalis met externe softwareleveranciers.

 

Dit
ga je doen

Als Informatie-ontwikkelaar ben je systeemeigenaar en functioneel beheerder van verschillende collectie-informatiesystemen. Samen met je collega informatie-ontwikkelaar en in afstemming met IT-leveranciers ben je in deze functie verantwoordelijk voor het optimaal werken van onze collectieregistratiesystemen voor de gebruikers. Deze systemen en data zijn van grote waarde voor onder andere collectiebeheerders en wetenschappelijk onderzoek. Jouw focus ligt op het functioneel beheer van de collectieregistratiesystemen voor zoölogie, paleontologie en geologie (CRS/Atlantis), botanie en mycologie (BRAHMS), ons uitgiftesysteem voor registratienummers en het collectiezoekportaal Naturalis Bioportal.

Daarnaast word je systeemeigenaar en functioneel beheerder voor o.a. de data pipeline achter onze museumapp (specifiek het onderdeel ‘Onze collectie’) en ons portaal voor museumcollectie-AI-modellen.

De systemen waarmee je gaat werken zijn deels volledig in eigen beheer, deels ingekocht bij externe partijen. In de dagelijkse gang van zaken werk je veel samen met zowel technisch applicatiebeheerders als softwareontwikkelaars.

Concreet voer je voor jouw systemen o.a. de volgende taken uit:

 • signaleren en inventariseren van wensen van (eind)gebruikers, deze vertalen naar concrete verbeteringen voor systemen en ze vervolgens prioriteren en (laten) inplannen bij ICT-leveranciers;
 • doen van voorstellen voor beleid op het gebied van informatieverzameling en -beheer o.a. op basis van relevante ontwikkelingen in de organisatie en het biodiversiteitswerkveld;
 • organiseren en begeleiden van de gebruikersgroep collectieregistratie (bestaande uit o.a. enkele collectiebeheerders);
 • opstellen en bijhouden van gebruikersdocumentatie en werkinstructies en het ontwikkelen en geven van training en instructies; 
 • beantwoorden van vragen, en beoordelen, oplossen en/of toewijzen van meldingen van gebruikers over de systemen;
 • configureren van systemen ter verbetering van het gebruik; denk daarbij bijv. aan het aanpassen van objectlabel-templates (in BRAHMS), zoekfunctionaliteit, registratieformulieren of thesauri (in CRS/Atlantis);

bijdragen aan bredere (inter)nationale projecten en infrastructuren waar onze collectiedata een rol in speelt door de gebruikers vanuit Collectie te vertegenwoordigen en de functionele samenhang tussen systemen te bewaken.
 

Profiel
en functie-eisen

 • Je beschikt aantoonbaar over HBO+ of academisch werk- en denkniveau.
 • Je beschikt over inhoudelijke kennis van informatiemanagement en je hebt affiniteit met het museum- en/of biodiversiteitswerkveld.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met collectieregistratiesystemen, bij voorkeur in de rol van functioneel beheerder. Ervaring met het systeem Atlantis is een pre, maar belangrijker is dat je je nieuwe systemen snel eigen maakt.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met publieksgerichte informatievoorziening, bijvoorbeeld door betrokkenheid bij projecten of producten waarin ontsluiting van collectiedata centraal staat.
 • Je hebt een goed analytisch vermogen, bent creatief, geduldig, flexibel en innovatief en zo in staat om problemen tijdig op te lossen en toekomstgericht te werken.
 • Je bent een goede gesprekspartner en teamspeler die zich zelfstandig staande houdt tussen inhoudelijk specialisten (gebruikers) en technici (makers), zowel binnen als buiten Naturalis. In deze omgeving met verschillende belangen ben je in staat de regie te voeren.
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal op een niveau dat je in staat stelt documentatie te schrijven en trainingen te geven aan zowel Nederlandstalige als internationale collega’s. Dit overbrengen van (systeem)kennis doe je op een enthousiaste en begrijpelijke wijze.
 • Aantoonbare ervaring met plannen, prioriteren en organiseren van werkzaamheden, bij voorkeur ook in projectvorm. Ervaring in een agile-werkvorm zoals Scrum is een pre.

De
afdeling

Binnen de afdeling Collectie Informatie werk je samen met een team van ruim tien medewerkers, bestaande uit meerdere informatie-ontwikkelaars, datamanagers en informatiespecialisten. Dit team voert samen de regie over een divers portfolio aan collectie-informatiesystemen en -diensten. 

Ons
aanbod

Een functie in een dynamische en fascinerende werkomgeving. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 3.468,- en € 4.506 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 10 Museum cao). Je krijgt ook een tegemoetkoming in de reiskosten, vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering (3,4%). Je krijgt ruim vijf weken vakantie per jaar en bouwt pensioen op bij PFZW. De arbeidsovereenkomst is voor 32 uur per week en voor de periode van 1 jaar. Een verlenging van de aanstelling behoort tot de mogelijkheden.

Informatie
en sollicitatie

Voor informatie kun je contact opnemen met de afdeling P&O (071-751 9191). Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als informatie-ontwikkelaar bij ons aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 26 mei 2024 te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier.


Naturalis onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt.