Collectiebeheerder Botanie

Naturalis gebouw

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 13 hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren, gesteenten en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde In ons prijswinnende vernieuwde museum verwelkomen wij jaarlijks ruim 400.000 bezoekers. 

Binnen Naturalis voert de afdeling Collectiemanagement de regie over het beheer, behoud en gebruik van de collectie en collectiedata. Kennis over de collectie en haar gebruikers zijn van wezenlijk belang om de regierol te kunnen vervullen. De afdeling richt zich met name op de duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling van de verschillende deelcollecties en anticipeert hiermee op (toekomstige) wetenschappelijke en maatschappelijke vragen.

Binnen Naturalis voert de afdeling Collectiemanagement de regie over het beheer, behoud en gebruik van de collectie. Ter versterking van de afdeling zijn we op zoek naar een Collectiebeheerder Botanie voor 32 tot 36 uur per week.

Wat
ga je doen?

In deze functie ga je specifiek binnen de collectie Botanie aan de slag. Je bent verantwoordelijk voor het digitale en fysieke beheer en behoud van deze collectie met een omvang van 6,5 miljoen objecten. Dit doe je samen met een collega-collectiebeheerder Botanie. Je houdt je bezig met het bepalen van fysieke en digitale ordening van de collectie, het continu onderhouden en actualiseren hiervan naar aanleiding van nieuwe inzichten. Een belangrijk onderdeel hierbij is het bepalen of (nieuwe) objecten opgenomen of afgestoten worden middels een collectiewaarderingsbeleid. Je adviseert het sectormanagement hierover en maakt voorstellen betreft het onderhouden van de deelcollectie binnen de kaders van het collectieplan.

Je werkt nauw samen met andere collega’s binnen de sector Collectie als het gaat om het prioriteren van beheer- en behoud taken en de uitvoering hiervan. Je hebt hier een instruerende rol in en voelt je daar ook prettig bij. Je voert binnen de deelcollectie de regie over de inzet van vrijwilligers en onderzoekers. Je coördineert, begeleidt en maakt afspraken over hun inzet bij beheer, behoud en  kwaliteitszorg. Je beoordeelt diverse vragen met betrekking tot uitleen en gebruik van de collectie en pakt een adviserende rol als het gaat over het gebruik van de collectie in (biodiversiteit)onderzoek, tentoonstellingen en educatief gebruik. 

Profiel
en functie-eisen

  • HBO/WO werk- denkniveau
  • Opleiding in biologie of aanverwante studies op minimaal HBO niveau
  • Kennis op het gebied van beheer en behoud van natuurhistorische collecties, zowel technisch als taxonomisch met betrekking tot de deelcollectie
  • Kennis van relevante internationale publicaties en inzicht in internationale (kennis) netwerken op gebied van beheer en behoud
  • Kennis van de structuur en het gebruik van collectiedata voor (wetenschappelijk) gebruik
  • Je bent organisatorisch en communicatief sterk, kwaliteitsgericht en ondernemend
  • Een pre is het kunnen determineren tot soortniveau van bloemplanten (Phanerogamen)
  • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift. Kennis van de Engelse taal is een sterke pre.

De
afdeling

De afdeling Collectiemanagement bestaat uit collectiebeheerders die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de natuurhistorische Rijkscollectie, in samenwerking met de afdelingen Collectiebureau en Collectie Informatie binnen de sector Collectie.

Ons
aanbod

Een functie in een dynamische en inspirerende werkomgeving. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Je salaris ligt, afhankelijk van je ervaring, tussen € 2.727,- en € 3.489,- (Museum CAO schaal 8) op basis van een 36 urige werkweek. De positie biedt groeiperspectief naar Senior Collectiebeheerder (Museum CAO schaal 9). De aanstelling geschiedt in eerste instantie voor de duur van een jaar, waarna verlenging tot de mogelijkheden behoort.

Informatie
en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Max Caspers via max.caspers@naturalis.nl en voor procedurele informatie met de afdeling P&O (sollicitaties@naturalis.nl). 

Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als collectiebeheerder Botanie bij ons aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 27 november 2022 te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier

Naturalis onderschrijft de Code Culturele Diversiteit. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt. Bij indiensttreding dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te worden overlegd. 

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.