Afdelingshoofd Collectiebureau

Vacature Afdelingshoofd Collectiebureau

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 13 hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren, gesteenten en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Onze natuurhistorische collectie is een fundamenteel onderzoeksinstrument en onderdeel van de mondiale kennisinfrastructuur voor het begrijpen en beheren van biodiversiteit. De sector Collectie is verantwoordelijk voor alle activiteiten die nodig zijn om het beheer, behoud en gebruik van de collectie te borgen, te faciliteren en te stimuleren.

Voor de afdeling Collectiebureau binnen de sector Collectie zijn we op zoek naar een ervaren Afdelingshoofd voor 36 uur per week.

Wat
ga je doen

Als ervaren afdelingshoofd met verstand van (natuurhistorische) collecties geef je leiding aan diverse teams met in totaal zo’n 40 collectiemedewerkers. Je bent verantwoordelijk voor het optimaal laten verlopen van de verschillende processen en projecten op gebied van beheer, behoud en gebruik van de collectie en levert daarmee een professionele sectorbrede dienstverlening. De komende jaren staan in het teken van het inrichten van een continue behoud- en beheerscyclus, waarbij de bestaande dienstverlening wordt gewaarborgd. Op deze manier blijft onze collectie toegankelijk en bruikbaar voor de komende generaties. 

Enkele voorbeelden van onze bijzondere projecten zijn het Papillottenproject, het Vloeistoffenproject en de projecten van ons Dinolab

Als afdelingshoofd Collectiebureau: 

 • geef je verbindend leiding aan de afdeling en draag je zorg voor de samenhang en overleg tussen de teams;
 • ben je het aanspreekpunt voor de medewerkers en stimuleer je een fijne en veilige werkomgeving;
 • coach je medewerkers in het uitvoeren van hun werkzaamheden en hun ontwikkeling. 
 • ben je verantwoordelijk voor het opstellen en realiseren van de afdelingsdoelstellingen en jaarlijkse afdelingsbegroting;
 • ben je verantwoordelijk voor het personeelsmanagement, het afdelingsbudget en de projectbudgetten; 
 • prioriteer je de werkzaamheden in samenspraak met de afdelingen Collectiemanagement en Collectie Informatie; 
 • lever je een bijdrage aan (de ontwikkeling van) het sectorbeleid. 

Het
Profiel

 • Je hebt minimaal HBO werk en denkniveau;
 • Je voelt je comfortabel in een leidinggevende rol van een grotere afdeling;
 • Je begrijpt wat het werken met (natuurhistorische) collecties inhoud; 
 • Je hebt ervaring als afdelingshoofd en kunt zowel sturend als coachend leidinggeven; 
 • Je hebt ervaring met zowel projectmatig als procesmatig werken; 
 • Je bent in staat een visie te creëren met betrekking tot de belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen in het veld van (wetenschappelijk) collectiebeheer- en behoud;
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal - zowel schriftelijk als mondeling. Dit omdat je in deze functie verantwoordelijk bent voor de begeleiding van hoofdzakelijk Nederlands sprekende medewerkers. Goede schriftelijke en mondelinge beheersing van de Engelse taal is daarnaast belangrijk om de dienstverlening af te stemmen met interne en externe belanghebbenden. 

De
afdeling

De sector Collectie kent in totaal drie afdelingen: de afdeling Collectiebureau (beheer, behoud en gebruik van de collectie), de afdeling Collectiemanagement (kennis over de collectie) en de afdeling Collectie Informatie (datamanagement, informatie-ontwikkeling en digitale infrastructuur).

De afdeling Collectiebureau bestaat uit een aantal teams: Logistiek en Ontsmetting, Front Office, Registratie en Digitalisering, Preparatie, Collectie Projecten en Collectie Administratie. Vier teams worden inhoudelijk aangestuurd door een senior medewerker. 

De afdelingshoofden van de sector Collectie vormen samen een inhoudelijk sterk en operationeel managementteam. Ze zijn nadrukkelijk verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van de bruggen naar de sectoren Onderzoek & Onderwijs, Digital Solutions en Infrastructures (ICT) en het Museum. Daarnaast borgen ze de inhoudelijke bijdrage van de sector in (internationale) programma’s.

Ons
aanbod

Een functie in een dynamisch, (inter)nationaal leidend instituut en een inspirerende werkomgeving, waarin een grote diversiteit aan professionals werkt met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 4.070,- en € 5.668,- bruto per maand (salarisschaal 12 Museum CAO) op basis van een 36-urige werkweek. Hiernaast is een vakantietoeslag van 8% van toepassing en geldt op basis van de huidige Museum CAO een eindejaarsuitkering van 3,4%. De arbeidsovereenkomst is voor 36 uur per week. 

Informatie
en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Eva van der Veer (Sectordirecteur Collectie) / eva.vanderveer@naturalis.nl. Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als Afdelingshoofd Collectiebureau bij ons aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier. 

Naturalis onderschrijft de Code Culturele Diversiteit. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt. 

NB: 

 • Een selectie assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Acquisitie wordt niet op prijs gesteld en een aanstelling op ZZP-basis behoort niet tot de mogelijkheden. Bij indiensttreding dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te worden overlegd.