Steun Naturalis De rijkdom van de natuur is essentieel voor ons allemaal

Steun voor het behoud van biodiversiteit kunnen we goed gebruiken. Voor bijvoorbeeld onderzoek, tentoonstellingen, educatieve projecten of een bijzondere aankoop. Met onze collectie, onderzoek en data brengen we de biodiversiteit in kaart en dragen we bij aan oplossingen voor grote, mondiale vraagstukken. De huidige biodiversiteitscrisis maakt ons werk relevanter dan ooit. Hoe u ons ook steunt: onze dank is groot!

Draag bij aan onze missie.

Neem contact op met Minette Albers (relatiemanager fondsen en particulieren) via 06 -15 83 89 12 of Bouchra Filali (manager corporate partnerships) via 06 - 44 86 07 33.

Particulieren

Als particulier kunt u ons op vier manieren steunen. U kunt:

 1. collectie schenken
  U kunt een object of collectie schenken of nalaten.

  Meer informatie? Neem contact op met Steven van der Mije (sector collectie) 071 - 7519 311 of 06 - 45 33 65 94.

 2. geld schenken

 • U kunt eenmalig of periodiek geld schenken. Als culturele ANBI is Naturalis vrijgesteld van schenkings- en erfbelasting. Uw gift komt geheel ten goede aan Naturalis. Schenken is fiscaal aftrekbaar. Bij een periodieke schenking is het belastingvoordeel het grootst. U legt uw periodieke schenking voor minimaal vijf jaar vast in een overeenkomst. Hierdoor is het hele bedrag dat u schenkt 100% aftrekbaar voor de belasting, ongeacht de hoogte van het bedrag dat u jaarlijks geeft. Bij een eenmalige schenking is de hoogte van de aftrek afhankelijk van uw inkomen.

 • U kunt een eigen fonds oprichten. We richten een fonds op naam op bij giften vanaf €50.000. U kiest zelf hoe uw fonds heet én u bepaalt zelf waar we het geld aan besteden, zolang dit maar ligt binnen de doelstellingen van Naturalis.

  Meer informatie? Neem contact op met Minette Albers (relatiemanager particulieren) via 06 - 15 83 89 12.

 1. geld nalaten
  U kunt Naturalis opnemen in uw testament. Door:

 • Een erfstelling: u benoemt Naturalis tot erfgenaam van een deel van uw nalatenschap.

 • Een legaat: u geeft in uw testament aan dat Naturalis een bepaald bedrag in geld of een roerend of onroerend goed ontvangt. Bijvoorbeeld een huis of een aandelenportefeuille.

 • Een fonds op naam: vanaf €50.000 kunt u ook een eigen fonds op naam oprichten uit uw nalatenschap.

  Meer informatie? Neem contact op met Minette Albers (relatiemanager fondsen en particulieren) via 06 - 15 83 89 12.

4. deelnemen aan de BankGiro Loterij
Naturalis wordt gesteund door de BankGiro Loterij, dé cultuurloterij van Nederland. In 2017 kreeg Naturalis een bijdrage van €1.250.000 voor de REXperience, een spectaculaire publieksattractie in de dinosauriërzaal van het nieuwe museum. In 2019 ontvingen we €550.000 voor LiveScience.

Wanneer u deelneemt aan de BankGiro Loterij, maakt u elke trekking kans op fantastische prijzen. Bovendien gaat de helft van uw inleg direct naar zo’n 70 culturele organisaties waaronder Naturalis. Deelnemers hebben met hun VIP-KAART gratis toegang tot het nieuwe museum. Speel ook mee en steun Naturalis!

Sponsoring
en partnerships

U kunt zich op verschillende niveaus aan ons verbinden. Van hoofdsponsor van ons instituut, tot sponsor van tentoonstellingen, educatieve projecten of bijzondere aankopen als onze T. rex Trix. Als partner kunt u zich verbinden aan grensverleggende onderzoeksprojecten, de ontwikkeling van jong onderzoekstalent stimuleren, bijdragen aan het behoud van natuurhistorische collectie of bijdragen aan het verzamelen van big data over de natuur.

Naturalis heeft een internationaal netwerk en uitstraling. Dit biedt veel mogelijkheden voor sponsors en partners om hun verhaal te delen en ambitie uit te dragen. Denk hierbij ook aan evenementen of ontvangsten voor relaties, stakeholders en medewerkers waarbij gebruik gemaakt kan worden van de prachtige beelden, objecten en inhoud van Naturalis. Ook onze onderzoekers kunnen hieraan hun bijdrage leveren om uw doelgroepen te bereiken. Graag werken wij met onze  sponsors aan een activatieprogramma op maat voor hun bedrijf en netwerken, waarbij ook onze doelgroepen een rol kunnen spelen.

U kunt bijdragen aan of zelfs meegaan met wetenschappelijke expedities van Naturalis en zelf ervaren wat het is om in het veld kennis op te doen voor het begrijpen en behouden van biodiversiteit.

Meer informatie? Neem contact op met Bouchra Filali (manager corporate partnerships) via 06 - 44 86 07 33.

Met
dank aan

Velen dragen Naturalis een warm hart toe. Hier vindt u terug welke bedrijven en particulieren Naturalis in het verleden hebben gesteund.

Met dank aan

Stichting Naturalis Biodiversity Center Leiden

IBAN NL34RABO011447700
BIC RABONL2U
RSIN/fiscaal nummer 803595943
KvK 41169515
BTW NL80595943B01

Jaarverslag 2017
Statuten