VriendenLoterij Cultuurloterij van Nederland

Edwin van Huis met cheque

Naturalis is sinds 2006 partner van de VriendenLoterij, dé cultuurloterij van Nederland. De VriendenLoterij ondersteunt Naturalis sindsdien met een vaste jaarlijkse bijdrage. Daarnaast ontvangt Naturalis ieder jaar een bijdrage van deelnemers die specifiek - ‘geoormerkt’ - voor Naturalis meespelen.

Speel mee

Deelnemers van de VriendenLoterij kunnen meespelen voor een museum naar keuze, bijvoorbeeld Naturalis. En dat levert allerlei voordelen op; zo word je af en toe uitgenodigd voor een exclusieve rondleiding of arrangement. Ook help je Naturalis: minimaal 40% van je maandelijkse inleg gaat dan direct naar ons. Met je VIP-KAART kun je gratis meer dan 100 musea in Nederland bezoeken en korting krijgen op dierentuinen, attractieparken, musicals, concerten en theatervoorstellingen. Speel bewust, 18+.

Speel online mee

Betrokken
partner

De VriendenLoterij is met de Nationale Postcode Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn de op een na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd. 

De VriendenLoterij is dé cultuurloterij van Nederland. De 1,1 miljoen deelnemers van de VriendenLoterij brachten in 2022 een bedrag bijeen van €134,8 miljoen euro. Dit bedrag komt ten goede aan 57 partners die zich inzetten voor cultuur en monumentenzorg in Nederland en meer dan 3.500 goede doelen, clubs en verenigingen.  Op de website van de VriendenLoterij lees je meer over alle partners en de projecten die een extra of eenmalige schenking ontvangen.

Partners VriendenLoterij

Gebouw Naturalis
LiveScience

Onze 
geschiedenis

De VriendenLoterij en Naturalis Biodiversity Center werken sinds 2006 samen. De VriendenLoterij blijft Naturalis ondersteunen in de periode 2021-2025 met een vaste jaarlijkse bijdrage van €300.000. Daarnaast ontvangt Naturalis ieder jaar een bijdrage van deelnemers die geoormerkt meespelen. Zij dragen minimaal 40% van hun maandelijkse lotprijs af aan Naturalis. 

Hoogtepunten in de samenwerking van de afgelopen jaren waren de komst van T. rex Trix naar het museum in Leiden, waar de VriendenLoterij €1,2 miljoen aan bijdroeg. Maar ook de vernieuwing van Naturalis werd gesteund door de VriendenLoterij, met €550.000 voor LiveScience en €1,25 miljoen voor de Rexperience. Daarnaast werden de Goed Geld Gala's van de VriendenLoterij in februari 2020 in het nieuwe Naturalis gehouden. Datzelfde jaar won Naturalis de BankGiro Loterij Museumprijs. In 2023 werd aan Naturalis een bijdrage van €1,5 miljoen euro toegekend. Dat maakt het bijzonder cultureel project ‘Triceratops on Tour’ mogelijk.

T. rex in Town

Waarom
samenwerken

VriendenLoterij en Naturalis hebben een duurzaam en strategisch partnership waarin we elkaar ondersteunen bij het bereiken van wederzijdse doelen met een groot maatschappelijk belang, zeker in deze tijd. Naturalis is blij met de waardering en het vertrouwen en is alle deelnemers van de VriendenLoterij dankbaar voor hun steun.

Meer
informatie

Voor meer informatie over de samenwerking kun je contact opnemen met Bouchra Filali via bouchra.filali@naturalis.nl.

Relevante
projecten

Triceratops in Naturalis
9 mei 2023

Triceratops on tour

Sinds 2013 werkt Naturalis aan een opzienbarende opgraving in Wyoming, VS. Onze onderzoekers hebben daar fossielen van maar liefst zes individuen van de wereldberoemde dinosoort Triceratops opgegraven. Zo’n grote en belangrijke vondst is wereldwijd niet…
Lees meer
Rexperience
7 juli 2022

Naturalis opent de Rexperience

Naturalis opent met de Rexperience een internationale topattractie! Bezoekers reizen 66 miljoen jaar terug naar de ‘dinotijd’ en komen oog in oog te staan met T. rex Trix. Met de Rexperience voegt Naturalis een bijzondere belevenis toe aan het museum…
Lees meer
LiveScience in Naturalis

LiveScience

Met zijn grote ramen aan de straatzijde is LiveScience letterlijk en figuurlijk de etalage van Naturalis. Hier ontmoet je onze onderzoekers en collectiebeheerders zodat je kunt zien en ervaren wat er bij hun werk komt kijken.
Lees meer
Camarasaurus en andere dino's in zaal Dinotijd in Naturalis

Dinotijd

Deze zaal slaat geen enkele bezoeker over. Hier staat ons kroonjuweel in de spotlights: T. rex Trix. Haar tijdgenoten en andere oerreptielen maken de spectaculaire Dinotijd-zaal compleet.
Lees meer

Verschenen
persberichten