Sapiens Bouwen aan een betere leefomgeving voor mens en natuur

The Valley

Op de Amsterdamse Zuidas opent in het voorjaar van 2023 ‘Sapiens’ zijn deuren; een unieke plek waar jongeren uit de wetenschap, overheid, bedrijfsleven en kunsten met elkaar gaan werken aan projecten die onze planeet verbeteren. Het creatieve centrum wordt gebruikt als museum, werkplaats en debatcentrum.  

Bouw mee aan dit unieke concept

Laten we samen het nieuwe tijdperk starten. Het tijdperk waar de mens en de omgeving zij aan zij staan. Durf jij onderdeel van dit landelijke platform, deze denktank te zijn? Wil jij als een van de eersten meedoen aan dit initiatief? Ga dan naar sapiensamsterdam.com en laat je mailadres achter.

Naar Sapiens

Betrokken
partners

Samen met onze partners bundelen we onze krachten om in deze inspirerende omgeving met ambitie en lef te werken aan de ommekeer: een betere leefomgeving voor mens en natuur. Samen leren, ondernemen, innoveren, handelen en denkkracht inzetten voor het leven op aarde, waarbij de nieuwe generatie jonge talenten het voortouw neemt. 

Sapiens is een initiatief van InHollandVrije Universiteit Amsterdam, Architectenbureau MVRDVontwikkelaar EDGE en Naturalis Biodiversity Center. Sapiens is onderdeel van Valley aan de Zuidas in Amsterdam. Valley is een ontwerp van vermaard architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV en wordt ontwikkeld door EDGE. Naturalis is het nationale onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit en verzorgt naast historische en actuele kennis over de stand van zaken over biodiversiteit onder andere ook expertise over specifieke soorten en ecosystemen en state-of-the-art onderzoekstechnieken. InHolland en het Amsterdam Sustainability Institute van de Vrije Universiteit heeft de rol om vanuit een breed maatschappelijk perspectief onderzoek, samenhang en studenten te leveren die aan de projecten werken. 

Jongeren
Meisje bij tafel

Onze
toekomst

Sapiens is een plek voor, met en door jonge professionals. Naast dat jonge professionals en academici dagelijks in een snelkookpan aan projecten werken, zijn er lezingen, debatten en tentoonstellingen die oplossingen in deze werkplaats stimuleren. Mirjam van Praag, voorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam: “De mens is vernuftig, met de wilskracht van de jongeren en de ervaring van de huidige generatie kunnen we ver komen.”

Lab, museum, denktank, platform, werkplaats

Sapiens is een uniek concept dat elementen van een museum, een laboratorium, een werkplaats en een denktank in zich verenigt, om de enorme vragen op te pakken die de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan ons stellen. Sapiens komt op het juiste moment. Wij, Homo Sapiens, zijn inventief. Maar we hebben ook onze eigen leefomgeving zó veranderd dat we er in de toekomst zelf niet meer kunnen wonen. Met onze huidige manier van leven stevenen we in dit tijdperk, ook wel het antropoceen  genoemd, af op ons eigen uitsterven én vele andere soorten met ons. Bij Sapiens gaan we direct aan de slag met elkaar en geven we op een positieve en realistische manier invulling aan oplossingen. Met kleine tips, adviezen en suggesties, maar ook verbeteringen op grote schaal. Sapiens verbindt zo op unieke wijze de urgentie van een ontsporend Antropoceen - het huidige tijdperk waarin het klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit - met de vindingrijkheid van de mens. Dit is nu belangrijker dan ooit.

jongeren
Valley

Waarom
samenwerken

Sapiens is toegankelijk voor iedereen die mee wil werken, geïnspireerd wil worden of nieuwsgierig is naar de rol van de mens op aarde en de bijdrage die we samen kunnen leveren om onze planeet beter achter te laten dan we nu lijken te gaan doen.  Sapiens wil versnelling brengen in oplossingen voor kwesties die op dit moment maatschappelijke aandacht vragen zoals het klimaat, biodiversiteit, armoedebestrijding, mobiliteit, stedelijke omgeving, governance, financiering van nieuwe steden, andere gebouwen, vervoer, voedsel, schoon drinkwater, schone oceanen en financieringsinstrumenten. 

Juist in deze zakelijke en dicht bebouwde omgeving, waar zo zichtbaar is wat de invloed van de mens is, willen we blijvend werken aan een duurzame toekomst. Als bijzonder duurzaam, groen en energie-gevend gebouw is Valley hiervoor de best denkbare locatie. Wetenschap, goede doelen, ondernemers, overheden, media, horeca en cultuur komen samen in dit spraakmakende gebouw en zo ontstaat er de juiste energie voor nieuwe ontwikkelingen. Het is een plek voor, met en door jonge mensen, jonge professionals die met elkaar willen werken aan projecten die bijdragen aan een betere leefomgeving. In Sapiens werken zij aan ideeën en innovaties. De resultaten worden daarna in grote en kleine organisaties verder uitgewerkt en in de samenleving gebracht. Met kleine tips, adviezen en suggesties, maar ook verbeteringen op grote schaal.

Verschenen
persberichten