Project Controller

Naturalis is op zoek naar een Project Controller voor 36 uur per week

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 13 hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren, gesteenten en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde In ons prijswinnende vernieuwde museum verwelkomen wij jaarlijks ruim 400.000 bezoekers. 

Naturalis is in beweging en succesvol in het verwerven van subsidies voor (Europese) programma’s die onderzoek naar biodiversiteit mogelijk maken en vernieuwen. De positie en rol die Naturalis nationaal en internationaal inneemt is de afgelopen jaren sterk veranderd. Steeds vaker worden grote nationale en internationale subsidies ontvangen voor onderzoek, onderzoeks/collectie-infrastructuur en datamanagement. Ook het financieringslandschap is veranderd met een terugtredende nationale overheid, een steeds belangrijker wordende Europese overheid, co-financieringsregels, verschillende type publieke en private partners en steeds professioneler opererende fondsen en sponsors. Naturalis neemt ook vaker deel in (inter)nationale consortia of leidt deze. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om sectoroverstijgend de controle op de inrichting, uitvoeringen en verantwoording van grote projecten te versterken. Dit  zowel financieel als inhoudelijk, zowel bij de subsidieaanvraag als de uitvoering en eindverantwoording.

Ter versterking van de afdeling Financiën, Inkoop & Control zijn wij op zoek naar een

PROJECT CONTROLLER

36 uur per week

Naturalis biedt nu een mooie kans voor een fulltime Project controller die zich op de financiële kant van onze (gesubsidieerde) projecten gaat focussen

Wat ga je doen?

Als Project Controller ondersteun je projectleiders vanaf de subsidieaanvraag tot aan de eindverantwoording. Je helpt en adviseert hen tijdens de uitvoering van het project als het gaat om verschillende financiële en administratieve vraagstukken. Om projectleiders goed te kunnen adviseren voer je analyses uit, stel je prognoses op en breng je risico’s en attentiepunten van onderzoeksprojecten in kaart. Daar waar nodig heb je contact met de subsidiegevers. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor het management op het gebied van project control en neem je deel aan werkgroepen die zich bezighouden met de verdere professionalisering van projectbeheer binnen de organisatie. 

Je voornaamste werkzaamheden bestaan uit: 

 • Adviseren, informeren en begeleiden van projectleiders over in- en externe regelgeving voor externe onderzoeksfinanciering;
 • Opstellen van projectbegrotingen conform subsidievoorwaarden;
 • Opstellen van financiële rapportages;
 • Monitoren van de projectportefeuille en het tijdschrijven en signaleren van de financiële risico’s hierbinnen; 
 • Zorgdragen voor een goede afstemming tussen de diverse interne stakeholders; 
 • Opstellen van eindafrekeningen richting de subsidieverstrekkers en indien nodig afstemming met de interne accountant;
 • Bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van project control. 

Profiel en functie-eisen

Je beschikt over een opleiding op minimaal HBO-niveau en je hebt eerder als Project Controller gewerkt. Je hebt een proactieve houding, houdt overzicht en bent in staat gestructureerd en zelfstandig te werken. Gezien de sectoren die je gaat ondersteunen wordt werkervaring binnen de wetenschap zeer op prijs gesteld.

Verder vinden we het belangrijk dat: 

 • je het leuk vindt om je vast te bijten in financiële vraagstukken en je weg weet te vinden in Excel en financiële systemen; 
 • je gemakkelijk en duidelijk communiceert op verschillende niveaus, zowel in het Nederlands als in het Engels;
 • je een klantgerichte werkhouding hebt; 
 • je resultaatgericht bent en je goed staande staande weet te houden in een complexe en dynamische organisatie;
 • je flexibel en een teamspeler bent, die energie krijgt van het samenwerken en delen van kennis;

De afdeling

De afdeling bestaat uit zeven medewerkers, bestaande uit financieel medewerkers, een assistent controller, een projectcontroller en twee inkopers. De komende jaren zal de verdere automatisering grote invloed hebben op de organisatie en de activiteiten van de financiële afdeling.

Ons aanbod

Een functie in een dynamische en fascinerende werkomgeving met ruimte voor initiatief en vernieuwing. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 3.208,- en € 5.398,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek en is afhankelijk van opleiding en ervaring. Hiernaast krijg je een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 3,4%. In eerste instantie is het een aanstelling van één jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

Informatie en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Wytske van Ingen (afdelingshoofd Financiën, Inkoop & Control via wytske.vaningen-bouwsma@naturalis.nl) en voor procedurele informatie met de afdeling P&O (071-751 9191).
Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als Project Controller bij ons aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier

Naturalis onderschrijft de Code Culturele Diversiteit. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt.

Bij indiensttreding dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te worden overlegd.