Opnieuw bezoekersrecord voor Naturalis Meer dan 500.000 bezoekers in 2023

21 december 2023
Jongen van 9 kijkt naar bergkristal dat flink groter is dan hijzelf

Naturalis in Leiden verbreekt in 2023 voor de tweede keer op rij het bezoekersrecord. Naar alle waarschijnlijkheid wordt zelfs de grens van 500.000 bezoekers overschreden.

Volg onze verhalen

FacebookTwitterInstagramYouTube

In de meer dan tweehonderd jaar dat Naturalis bestaat, zijn er nog niet zoveel museumbezoekers geweest. Het record van vorig jaar - 440.000 - werd in 2023 ruimschoots verbroken. ‘Volgens de huidige prognose zullen we ergens volgende week onze vijfhonderdduizendste bezoeker ontvangen’, aldus museumdirecteur Marjolein van Breemen. 40.000 daarvan kwamen naar Naturalis op schoolreisje.

Sinds de heropening eind 2019 was 2023 het eerste jaar dat het museum het hele jaar open was, zonder corona-beperkingen. Het was ook het eerste jaar dat het museum compleet was: de Evolutie-zaal en de tijdreis-attractie Rexperience openden in de loop van 2022. 

2023 was ook het jaar dat de tentoonstelling aangevuld werd met een reusachtig bergkristal, een wereldberoemd eksternest van anti-vogelpinnen, en - tot en met de voorjaarsvakantie van 2024 - met de horzellarven Kwik, Kwek en Kwak uit het been van Naturalis-onderzoeker Freek Vonk. Ook waren er openbare preparaties van dieren als een oehoe en een bever, in de gratis toegankelijke zaal LiveScience. 

‘Het is geweldig dat zoveel mensen ons weten te vinden’, aldus Van Breemen, ‘maar nog geweldiger vind ik het dat ze ons zulke hoge waarderingscijfers geven, en positieve reacties op hun sociale media.’ In 2024 wil Naturalis meer aandacht geven aan de wereldwijde biodiversiteitscrisis, en een breder en inclusiever aanbod brengen met onder meer wetenschapsfestival Moving Animals en prikkelarme avondopenstellingen. ‘We hebben volgend jaar ook een spectaculair familieaanbod. Het museum staat vanaf oktober  in het teken van Triceratops, met tentoonstelling en een randpogramma over onze kudde van deze dinoreuzen. Of we volgend jaar dus wéér een bezoekersrecord hebben? Als het aan mij ligt wel.’

Meer informatie
niet voor publicatie

  • Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Naturalis via communicatie@naturalis.nl of 071 - 7519 648.
  • Een selectie aan museumfoto’s in hoge resolutie is te vinden in deze persmap