Naturalis trotse winnaar van European Museum of the Year Award 2021

6 mei 2021
Glaskroon met trappenberg

Naturalis Biodiversity Center is uitgeroepen tot Europees Museum van het jaar! The European Museum of the Year Award is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. Donderdagmiddag werd tijdens de online ‘Award Ceremony’ het heugelijke nieuws aan Naturalis bekend gemaakt, en wat zijn we trots!

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en nieuwe ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Vindingrijk
museum

Met de overwinning valt wederom een Leids museum in de prijzen. In 2019 mocht Rijksmuseum Boerhaave zichzelf nog Europees Museum of the Year noemen. De internationale jury liet de keus dit jaar op Naturalis vallen, en noemt het museum een van de grootste in zijn soort met indrukwekkend onderzoek en diverse collecties die zich richten op onderwerpen met een universele aantrekkingskracht. 

“Het is niet alleen een organisatie met een lange geschiedenis, maar ook met een wendbaar vermogen om zich te transformeren. Het is een zeer vindingrijk museum met prachtige tentoonstellingen en een veelvoud aan openbare diensten en evenementen. Als zodanig is het een zeer populair museum dat bezoekers op boeiende manieren betrekt, en ons uitnodigt om sterke emoties te voelen over de wereld die ons allemaal verbindt, en na te denken over hoe we de schoonheid ervan kunnen beschermen, de biodiversiteit kunnen behouden en geïnformeerde en verantwoordelijke burgers kunnen zijn met betrekking tot klimaatverandering”, aldus de jury.

Internationale
erkenning

Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center: “Wat geweldig dat ons museum via deze prijs internationaal erkend wordt. Bedankt! Fascinatie voor de schoonheid en diversiteit van de natuur, dat is het fundament van Naturalis. Dankzij ons museum kunnen we onze liefde en passie voor de natuur delen met het publiek. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!”

In augustus 2019 opende Naturalis de deuren van het nieuwe museumgebouw. In slechts 4 maanden tijd bezochten al 275.000 mensen het nieuwe Naturalis. De jaren daarvoor was het museum gesloten, 2015 was het laatste hele jaar dat het museum in de oude vorm geopend was. In dat jaar bezochten 345.000 mensen het museum, een recordaantal destijds. Helaas heeft Naturalis kort na de opening van het nieuwe museumgebouw weer zijn deuren moeten sluiten, als gevolg van het coronabeleid. Van Huis: “We kunnen niet wachten tot we weer bezoekers mogen ontvangen, en de schoonheid van onze collectie weer aan het publiek kunnen tonen.”

Oudste
museumprijs

De European Museum of the Year Award (EMYA) werd in 1977 opgericht onder auspiciën van de Raad van Europa. EMYA is de langstlopende en meest prestigieuze museumprijs in Europa en draagt bij aan het onder het voetlicht brengen van innovaties in de museumsector over het hele continent. Door nauwe banden met de Raad van Europa is EMYA ingebed in een systeem van waarden van burgerschap, democratie en mensenrechten.

Deze prijs gaat naar een museum dat erin slaagt om (diverse) doelgroepen aan te trekken, een unieke sfeer en beleving weet neer te zetten en/of onderwijs en sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Eerdere winnaars waren onder andere het Victoria and Albert Museum in Londen, het Guggenheim Museum Bilbao en het Rijksmuseum Amsterdam.

Noot
voor de redactie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Naturalis Biodiversity Center via communicatie@naturalis.nl, of met communicatiemedewerker Amy van Nobelen via 06 23475744. Beeldmateriaal is te vinden via deze directe link. Bij gebruik graag onder vermelding van de fotograaf.