Naturalis ontvangt €1,5 miljoen euro voor bijzonder cultureel project

9 mei 2023
Algemeen directeur Edwin van Huis ontvangt cheque voor Tricertops on tour

Naturalis Biodiversity Center heeft een extra bijdrage van de VriendenLoterij gekregen. Dat goede nieuws maakte de VriendenLoterij gisteren bekend in Paleis Het Loo in Apeldoorn, tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. De bijdrage van €1,5 miljoen euro maakt het bijzonder cultureel project ‘Triceratops on tour’ mogelijk. Een megaproject waarbij de magie van het lezen en van dino’s worden samengebracht.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Triceratops
on tour

Sinds 2013 werkt Naturalis aan een opzienbarende opgraving in Wyoming, VS. Onderzoekers van Naturalis hebben daar fossielen van maar liefst zes individuen van de wereldberoemde dinosoort Triceratops opgegraven. Zo’n grote en belangrijke vondst is wereldwijd niet eerder vertoond. Na meer dan tien jaar werk zijn de dieren in oktober 2024 klaar om tentoongesteld te worden. Voorafgaand aan de tentoonstelling in Naturalis, roepen we alle Nederlanders op om vijf skeletten - eentje blijft in Naturalis - te bekijken bij de aangesloten bibliotheken en natuurhistorische musea in verschillende provincies. Daaromheen bieden de bibliotheken een dino-programma aan voor jong en oud, waarin leesplezier en de verbeelding centraal staan. Het publiek wordt zo met het project ‘Triceratops on tour’ direct betrokken bij wetenschap en draagt hier zelf aan bij. 

De partners in dit project zijn dbieb Leeuwarden en Natuurmuseum Fryslân (Friesland), Stadsbibliotheek Maastricht/Centre Céramique en Natuurhistorisch Museum Maastricht (Limburg), Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Teylers Museum (Noord-Holland), Bibliotheek Midden-Brabant/LocHal Tilburg en Natuurmuseum Brabant (Noord-Brabant) en DOK Delft en Naturalis Biodiversity Center (Zuid-Holland). Bij de bibliotheken betrokken bij ‘Triceratops on tour’ komen jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen over de vloer.

Triceratops
in Naturalis

De dinosoort Triceratops

Skelet van de bekende gehoornde dino Triceratops horridus in de zaal Dinotijd in Naturalis.

Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center:

“Dinosauriërs zijn de grootste publiekstrekkers van natuurhistorische musea wereldwijd. Jong en oud zijn gefascineerd door de uitgestorven giganten, zoals T. rex, Diplodocus en Triceratops. Dat maakt het een geweldig onderwerp om hen te verbinden en enthousiast te maken voor wetenschap en natuur. En dankzij de bibliotheken, de huiskamers van de gemeente, is meedoen mogelijk voor iedereen.”

Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij:

“Het is fantastisch dat een vondst van dit formaat op zo’n laagdrempelige manier beschikbaar wordt gesteld voor een groot publiek. Bibliotheken staan midden in de samenleving, zowel letterlijk als figuurlijk. Met de live montage en een aanvullende educatieve programmering dragen de natuurhistorische musea en bibliotheken bij aan de toegankelijkheid van wetenschap, geschiedenis en biodiversiteit. We zijn trots om hier, namens onze deelnemers, aan bij te dragen.”

Geoormerkte
bijdrage

De 1,1 miljoen deelnemers van de VriendenLoterij brachten in 2022 een bedrag bijeen van €134,8 miljoen euro. Dit bedrag komt ten goede aan 57 partners die zich inzetten voor cultuur en monumentenzorg in Nederland en meer dan 3.500 goede doelen, clubs en verenigingen. Naturalis ontvangt een jaarlijkse vaste bijdrage van €300.000 euro van de VriendenLoterij.

En er was meer goed nieuws: Naturalis kreeg naast de vaste jaarlijkse bijdrage een recordbijdrage van €541.608 euro van de deelnemers die specifiek - ‘geoormerkt’ - voor Naturalis meespelen. Deelnemers die geoormerkt meespelen dragen minimaal 40% van hun maandelijkse lotprijs af aan Naturalis.

Noot
voor de redactie

De VriendenLoterij steunt organisaties die dagelijks geluk van anderen mogelijk willen maken. Dit zijn organisaties die zich inzetten voor cultuur, sport en welzijn. Bijvoorbeeld de musea en monumenten bij u in de buurt of uw plaatselijke sportvereniging. Naturalis is sinds 2006 partner van de VriendenLoterij. Op vriendenloterij.nl lees je meer over alle partners van de VriendenLoterij en de projecten die in 2023 een extra of eenmalige schenking ontvangen.

Voor meer informatie over de samenwerking tussen de VriendenLoterij en Naturalis Biodiversity Center kun je contact opnemen met Robin Heerink, communicatieadviseur bij Naturalis Biodiversity Center, via robin.heerink@naturalis.nl.

Beeldmateriaal

De foto's op deze pagina zijn, samen met ander beeldmateriaal, te vinden in deze beeldmap.