Museumbezoekers kijken mee met het opzetten van mega-bever

2 januari 2023
De mega-bever bij aankomst bij Naturalis, op 10 november 2022.

De gigantische bever die afgelopen november is gevonden krijgt een vaste plek in de wetenschappelijke collectie van Naturalis. Deze week kunnen museumbezoekers met eigen ogen zien hoe de bever wordt onderzocht en opgezet.

Meer info

Bekijk het lezingenprogramma van woensdag 4 januari en vrijdag 6 januari:
Beverdagen

 

Bijzondere bever
als balg

Afgelopen november is in Ouderkerk aan den IJssel een uitzonderlijk grote bever gevonden. De bever (Castor fiber) is ongeveer 1.30 meter lang en weegt wel 30 kilo. Daarmee is het naar weten de grootste bever ooit gevonden in Nederland. Dit bijzondere exemplaar wordt vereeuwigd in de wetenschappelijke collectie van Naturalis. Om het dier daarvoor geschikt te maken, moet het worden opgezet, en dat opzetten is een spectaculair en leerzaam proces dat we graag met ons publiek willen delen. 

Naturalis-preparateur Becky Desjardins zal de bever wetenschappelijk opzetten. Dit betekent dat hij niet in een levende houding wordt geprepareerd, maar als los geprepareerde huid gevuld met watten. Oftewel, als balg. In deze langgerekte, platte vorm kan het stoffelijk overschot van het knaagdier over honderd jaar nog steeds onderzocht worden. 

De bever-
kever

Omdat de bever zo groot is zijn er twee dagen voor uitgetrokken om het dier op te zetten, waarbij het publiek mee kan kijken: woensdag 4 en vrijdag 6 januari. Woensdag zal Becky de eerste snee maken. Voor ze dit doet zal ze nog verdere gegevens verzamelen over het dier, zoals de lengte en het gewicht. Ook zal ze de maaginhoud onderzoeken, een stukje weefsel afnemen voor DNA-onderzoek en proberen de doodsoorzaak te bepalen. De huid wordt uitgepluisd voor parasieten en de bijzondere beverkever (Platypsyllus castoris), want Naturalis is er voor álle biodiversiteit.

Jasje
uittrekken

Hoofd Ambulance van Centrum van Dierenhulpverlening Leon van Es heeft de mega-bever gevonden en zal beide dagen aanwezig zijn om te vertellen hoe dat ging. Ondertussen zal Becky de bever ontdoen van al haar organen, en de huid als een soort jasje uittrekken. Wanneer de huid helemaal klaar is wordt de bever gedurende een paar weken gedroogd, om vervolgens via de ontsmettingsvriezer in de collectietoren te belanden.

“We hopen erachter te komen hoe de bever dood is gegaan, maar proberen ook zoveel mogelijk te leren over het leven van deze bijzonder grote bever voordat hij dood ging”, vertelt preparateur Desjardins. Eenmaal geprepareerd krijgt de Europese bever een plekje in de collectietoren van Naturalis, waar hij beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.

Voor
de redactie

De media zijn van harte welkom om verslag te komen doen van het opzetten van de mega-bever. Het onderzoeken en opzetten vindt plaats in de zaal LiveScience op de begane grond. Op woensdag 4 januari is de preparatie live te volgen van 11.00 tot 16.00, op vrijdag 6 januari van 10.00 tot 16.00.

Coördinatie van de media verloopt via communicatieadviseur Amy van Nobelen, +316 23475744, amy.vannobelen@naturalis.nl. Laat het even weten als je wilt komen.

Voor inhoudelijke vragen over bevers, het opzetten ervan en het wetenschappelijk onderzoek naar opgezette bevers: preparateur Becky Desjardins; +316 16144902, becky.desjardins@naturalis.nl.

Het lezingenprogramma van woensdag 4 januari en vrijdag 6 januari staat op: https://www.naturalis.nl/beverdagen

Meer foto’s van de vondst van de bever zijn te vinden in deze persmap. Aan deze folder worden vanaf woensdag en vrijdag extra beelden toegevoegd tijdens de beverdagen.