Doe mee aan de Nationale Schelpenteldag op 25 maart

1 maart 2023
Meisje tekent spiraal in het zand om schelpen te verzamelen

Strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers werken op 25 maart samen om de schelpenstand op de Nederlandse Noordzeekust in kaart te brengen. Kom naar een van de locaties op het strand en tel mee!

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Langs de hele kustlijn
schelpen tellen

Na de succesvolle pilot op het strand van Zuid-Holland in 2022, tellen we dit jaar langs de hele Nederlandse Noordzeekust schelpen. Naturalis, De Nederlandse Malacologische Vereniging, Stichting ANEMOON, Het Groene Strand, Stichting De Noordzee, en de Strandwerkgemeenschap helpen deelnemers om de schelpen op de Nederlandse stranden in kaart te brengen. Gezinnen, vrienden, familie en andere enthousiastelingen zijn van harte welkom op één van de vele locaties. De gegevens helpen de wetenschap.

Iedereen kan meetellen door op de vloedlijn te staan en in een uitdijende spiraal 100 schelpen te verzamelen. Met behulp van een zoekkaart of de aanwezige experts brengen de deelnemers de schelpen op naam. De gegevens voegen we samen, en vergelijken we met die van de tellers op de Belgische en Franse stranden.

Belangrijke
informatie

‘De schelpen op het strand geven belangrijke informatie over het leven in de zee’, vertelt schelpenexpert Hannco Bakker van Naturalis. ‘De al langer bestaande Belgische schelpenteldagen laten zien dat waarnemingen van strandgangers goede inzichten opleveren over de schelpenstand. Daarnaast leren deelnemers over het leven op en rond het strand’, vult ecoloog Serena Rivero van Stichting De Noordzee aan. Natuurlijke aanspoelsels zoals schelpen vormen de basis van het leven op het strand. Niet alleen vinden allerlei dieren er hun voedsel, ook zijn de voedingsstoffen in het aanspoelsel belangrijk voor planten en duinvorming.

In 2022 was de eerste schelpenteldag in Nederland. Dat werd een groot succes: er werden door honderden deelnemers meer dan 20.000 schelpen geteld op acht stranden in Zuid-Holland en Texel. Dit jaar wordt er voor het eerst geteld van de Waddeneilanden tot aan Zeeland. Op sommige plekken zijn de experts aanwezig in een strandtent, op andere stranden leiden ze een excursie. Op www.schelpenteldag.nl is een overzicht van alle tellocaties te zien.

Meer beelden en de zoekkaart zijn te vinden in deze persmap.