Koraalkenner Bert Hoeksema tiende hoogleraar namens Naturalis

5 juni 2019
Bert Hoeksema

Verdere versterking banden met academische instituten

Per 1 juni 2019 is marien bioloog dr. Bert W. Hoeksema van Naturalis Biodiversity Center in Leiden benoemd tot hoogleraar Tropische Mariene Biodiversiteit aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hoeksema is daarmee de tiende onderzoeker met een hoogleraarspositie in de gelederen van Naturalis.

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Bert Hoeksema

Bert Hoeksema studeerde in 1984 cum laude af in de richting Mariene Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij nu als hoogleraar terugkeert. Hij doet voor Naturalis onderzoek aan de ecologie en evolutie van rifkoralen en hun relaties met andere diersoorten, en aan invasieve koraalsoorten. Sinds 1983 is Hoeksema zich gaan specialiseren in de biodiversiteit van koraalriffen; hij promoveerde in 1990 cum laude aan de Universiteit Leiden. Voor zijn onderzoek heeft hij vooral veldwerk verricht in Indonesië en de Nederlandse Cariben, twee gebieden die ook goed vertegenwoordigd zijn in de wetenschappelijke collecties van Naturalis. De MSc-opleiding mariene biologie aan de RUG is internationaal befaamd en krijgt door de samenwerking met Hoeksema en Naturalis nieuwe mogelijkheden voor onderwijs en onderzoek.

Prof.dr. Bert Hoeksema in de miniduikboot 'Curasub'

Prof.dr. Bert Hoeksema in de miniduikboot 'Curasub'

Naturalis als kennisinstituut

Voor Naturalis als kennisinstituut betekent de benoeming van Hoeksema een verdere versterking van de band met ‘Groningen’ en met de academische instituten in Nederland in het algemeen. De Rijksuniversiteit Groningen is inmiddels de zesde Nederlandse universiteit waarmee Naturalis intensief samenwerkt. Naast de tien hoogleraren, is dr. Barbara Gravendeel namens Naturalis Biodiversity Center actief als lector Biodiversiteit aan de Hogeschool Leiden.

Alle tien actieve hoogleraren van Naturalis Biodiversity Center en hun leerstoelen:

  • Tinde van Andel, bijzonder hoogleraar History of Botany and Gardens (Universiteit Leiden, Clusius Leerstoel) & bijzonder hoogleraar Ethnobotany (Wageningen University)
  • Koos Biesmeijer, hoogleraar Natural Capital (Universiteit Leiden)
  • Bert Hoeksema, bijzonder hoogleraar Tropical Marine Biodiversity (Rijksuniversiteit Groningen)
  • José Joordens, bijzonder hoogleraar Hominin Paleoecology and Evolution (Maastricht University, Naturalis Dubois Chair)
  • Menno Schilthuizen, hoogleraar Character Evolution and Biodiversity (Universiteit Leiden)
  • Anne Schulp, hoogleraar Vertebrate Paleontology (Universiteit Utrecht)
  • Erik Smets, hoogleraar Systematic Botany (Universiteit Leiden) & hoogleraar Systematic Botany (KU Leuven)
  • Hans ter Steege, hoogleraar Tropical Forest Diversity and Tree Traits (Vrije Universiteit)
  • Nicole de Voogd, bijzonder hoogleraar Global Change and Marine Ecosystems (Universiteit Leiden, Naturalis Leerstoel)
  • Peter van Welzen, bijzonder hoogleraar Plantbiogeography (Universiteit Leiden, Ornstein Leerstoel)