Hoofd Educatie

.

Als Hoofd Educatie ben je samen met je team verantwoordelijk voor de ontwikkeling en waarborging van onze educatieve visie en het daaruitvolgende educatieve aanbod.

Wij zoeken een Hoofd Educatie voor 36 uur per week

 

Introductie

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen planten, dieren, gesteenten en mineralen beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 13 hoogleraren aan de Nederlandse en Vlaamse universiteiten, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde.

In 2019 is ons nieuwe museum geopend. Het afgelopen jaar ontvingen wij 550.000 bezoekers. Ruim 60.000 hiervan zijn leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Met 10 prachtige tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur, workshopruimtes, een leuke winkel, een restaurant en een café. Waar jong en oud kan zien, doen en beleven. Een echte ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur. 

Naturalis ontving in 2020 de BankGiro Loterij Museumprijs en werd in 2021 gekozen tot European Museum of the Year.

Binnen de afdeling Educatieve Ontwikkeling wordt de educatieve visie van Naturalis ontwikkeld en gewaarborgd. Met eigentijdse schoolprogramma’s en familie-activiteiten die zijn ontwikkeld vanuit onze educatieve visie, stimuleren we een wetenschapswijze houding en bieden we iedereen de mogelijkheid om onderzoekende vaardigheden te ontwikkelen. Onze educatieve activiteiten in het museum zijn gekoppeld aan activiteiten op school, thuis en in de natuur. Zowel fysiek als digitaal. De medewerkers van de afdeling Educatieve Ontwikkeling dragen zo bij aan de ontwikkeling van een instituut van wereldniveau.

Dit
ga je doen

Als Hoofd Educatie geef je leiding aan een team van professionals, die zich dagelijks bezighouden met de verdere ontwikkeling en optimalisatie van ons educatieve aanbod. Je zet je door middel van onze educatieve initiatieven in voor het aantrekken van nieuwe doelgroepen. Samen met andere afdelingen binnen Naturalis weet je in het museum een ‘totaalbeleving’ voor de bezoeker te creëren en je zorg je voor een toegankelijk, inclusief en duurzaam museum. 

Als organisatie houden we ons actief bezig met hedendaagse vraagstukken rondom het belang van biodiversiteit. De afdeling geeft daar zowel binnen als buiten de muren van Naturalis invulling aan. Voorbeelden hiervan zijn ‘outreach’ initiatieven zoals “Natuur om de hoek” en “Verwonder om de hoek”. 

Met de andere afdelingshoofden in het museum vorm je onder leiding van de museumdirecteur het Museum MT. Samen zorgen jullie voor de doorontwikkeling en vernieuwing van het beleid en de verbinding tussen de verschillende taken binnen het museum. Daarbij weet je anderen door jouw frisse energie en vernieuwende ideeën te inspireren en overtuigen.

Belangrijke aspecten binnen de functie zijn: 

 • Het verder ontwikkelen van de visie en strategie op het gebied van educatie binnen en buiten het museum. Je richt je daarbij niet alleen op scholen, maar ook op de andere doelgroepen binnen Naturalis, zoals families en (meer sporadisch) volwassen bezoekers;
 • Initiëren van nieuwe projecten (incl. de benodigde fondsen) waardoor we onze educatieve visie binnen en buiten het museum kunnen uitdragen; 
 • Het verbeteren en verder uitwerken van de bestaande programma’s en producten;
 • Het opstellen en invulling geven aan beleid, jaarplannen en bijbehorende begroting voor de afdeling;
 • Vertegenwoordigen van de organisatie in het relevante nationale (en internationale) werkveld.

Profiel
en functie-eisen

Je bent een verbinder met een heldere en frisse visie op educatie en leren. Je ziet kansen binnen en buiten het museum om samenwerkingen aan te gaan en hiervoor ook fondsen te verwerven.

Je vindt diversiteit, inclusiviteit én duurzaamheid belangrijk en pakt in projecten rondom deze thema’s een voortrekkersrol. Je bent gewend om een team van professionals aan te sturen en begrijpt wat hierbij nodig is. Je vindt leren leuk en belangrijk, of dat nu op school, in het museum, online of thuis plaatsvindt, en weet dat vol enthousiasme uit te dragen. Je voelt je thuis in een dynamische omgeving en beweegt je makkelijk in alle lagen van de organisatie.

 Verder zien we graag:

 • Je hebt WO werk- en denkniveau en een master in een relevant vakgebied (maar niet per se natuurgerelateerd);
 • Je hebt ervaring met het werven van fondsen en subsidies voor projecten en de verantwoording ervan en begrijpt hoe dit landschap in elkaar zit;
 • Je hebt een visie op educatie en leren, zowel formeel (schools) als informeel (museum en eigen omgeving);
 • Je hebt een visie op toegankelijkheid en gelijkwaardigheid in (museum)educatie;
 • je hebt ervaring met de evaluatie van programma’s en producten en/of didactisch onderzoek;
 • Je hebt kennis van actuele wetenschappelijke en maatschappelijke inzichten en ontwikkelingen in natuur- en museumeducatie;
 • Je hebt affiniteit met natuur- en wetenschapseducatie;
 • Je hebt een relevant netwerk in onderwijs- en museumsector. 

Ons
aanbod

Een afwisselende functie in een dynamische werkomgeving met ruimte voor initiatief en vernieuwing. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 4.170,- en € 5.768,-  per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 12 Museum cao), exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering. We bieden een contract voor de periode van 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

 

Informatie
en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Marjolein van Breemen, Directeur Museum (marjolein.vanbreemen@naturalis.nl) en voor procedurele informatie met de afdeling P&O (071-7519191, sollicitaties@naturalis.nl). Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als Hoofd Educatie aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 7 juni 2023 te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier

Het werk van Naturalis is belangrijk voor iedereen. We zijn daarom niet alleen voor diversiteit in de natuur, maar we zoeken ook diversiteit op de werkvloer. Kom jij ons team versterken?

Bij indiensttreding dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te worden overlegd. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.