Collectiebeheerder Entomologie

.

Binnen de afdeling Collectiemanagement zijn we op zoek naar een Collectiebeheerder Entomologie, met als focus de deelcollecties collecties Hemiptera, Odonata en Orthopteroidea.

We zoeken een Collectiebeheerder Entomologie voor 24 uur per week, voor één jaar.

Introductie

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met 13 hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten en de enorme collectie van planten, dieren, gesteenten en mineralen, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde. In ons prijswinnende vernieuwde museum verwelkomen wij jaarlijks ruim 400.000 bezoekers.  

Binnen Naturalis voert de afdeling Collectiemanagement de regie over het beheer, behoud en gebruik van de collectie. Kennis over de collectie en haar gebruikers zijn van wezenlijk belang om deze regierol te kunnen vervullen. De afdeling richt zich met name op de duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling van de verschillende deelcollecties en anticipeert hiermee op wetenschappelijke en maatschappelijke vragen.

De afdeling Collectiemanagement bestaat uit collectiebeheerders die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de natuurhistorische Rijkscollectie, in samenwerking met de afdelingen Collectiebureau en Collectie Informatie binnen de sector Collectie.

 

 

 

 

Dit
ga je doen

In deze functie ga je specifiek binnen de collecties Hemiptera, Odonata en Orthopteroidea aan de slag. Je ondersteunt de senior collectiebeheerder in het beheer en behoud van zowel de digitale als fysieke collectie met een omvang van ongeveer 2,5 miljoen objecten. Je houdt je bezig met monitoring en continu onderhoud van de collecties en het faciliteren van (internationaal) onderzoek. Je maakt voorstellen betreft het onderhouden van de deelcollectie binnen de kaders van het collectieplan en zoekt naar mogelijkheden om het werk samen met andere uit te voeren. Het beoordelen van acquisitie en deselectie van collectiemateriaal op basis van het collectiewaarderingsbeleid is een belangrijk aspect, waarover je het sectormanagement adviseert. 

Je werkt nauw samen met andere collega’s binnen de sector Collectie als het gaat om het prioriteren van beheer- en behoudstaken en de uitvoering hiervan. Je hebt hier een instruerende rol in en voelt je daar ook prettig bij. Je voert binnen de deelcollectie de regie over de inzet van vrijwilligers en onderzoekers. Je coördineert, begeleidt en maakt afspraken over hun inzet bij beheer, behoud en  kwaliteitszorg. Je beoordeelt diverse vragen met betrekking tot uitleen en gebruik van de collectie en pakt een adviserende rol als het gaat over het gebruik van de collectie in (biodiversiteits)onderzoek, tentoonstellingen en educatief gebruik. 

Profiel
en functie-eisen

Je bent een enthousiaste collectiebeheerder met de onderstaande ervaring en kwaliteiten: 

  • Opleiding in biologie, erfgoed of aanverwante studies op minimaal HBO niveau;
  • Minimaal 2 jaar relevante ervaring op het gebied van beheer en behoud van (natuurhistorische) collecties, zowel fysiek als digitaal;
  • Soortenkennis (en kunnen determineren) van de relevante groepen is een pré; 
  • Kennis met betrekking tot taxonomie en nomenclatuur is een pré; 
  • Kennis van (internationale) publicaties en inzicht in relevante netwerken is een pré;
  • Je bent organisatorisch en communicatief sterk, kwaliteitsgericht en ondernemend;
  • Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in spraak en geschrift;

Ons
aanbod

Een functie in een dynamische en inspirerende werkomgeving. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Je salaris ligt, afhankelijk van je ervaring, tussen € 2.863,- en € 3.663,- (Museum CAO schaal 8) op basis van een 36 urige werkweek. De aanstelling geschiedt in eerste instantie voor de duur van een jaar, waarna verlenging tot de mogelijkheden behoort.

Informatie
en sollicitatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Max Caspers (max.caspers@naturalis.nl) en voor procedurele informatie met de afdeling P&O (sollicitaties@naturalis.nl). 

Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als Collectiebeheerder Entomologie bij ons aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 28 maart 2023 te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier

Het werk van Naturalis is belangrijk voor iedereen. We zijn daarom niet alleen voor diversiteit in de natuur, maar zoeken ook diversiteit op de werkvloer. Kom jij ons team versterken?

Bij indiensttreding dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te worden overlegd.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.