Business Controller

.

Wil jij werken voor een betrokken maatschappelijke organisatie die zich richt op de meest belangrijke uitdaging van het moment en ben jij de financieel expert die ons helpt bij de veelheid aan activiteiten die we ontplooien?

Wij zoeken een Business Controller voor 36 uur per week.

Introductie

Wil jij werken voor een betrokken maatschappelijke organisatie die zich richt op de meest belangrijke uitdaging van het moment en ben jij de financieel expert die ons helpt bij de veelheid aan activiteiten die we ontplooien? 

Naturalis Biodiversity Center is bij het publiek vooral bekend als museum, maar is ook hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit. Door middel van wetenschappelijk  onderzoek en digitale infrastructuren maakt Naturalis inzichten over de biodiversiteit wereldwijd toegankelijk. De Business Controller is de strategische spilfunctie tussen de verschillende activiteiten en geldstromen. Voor jou als Business Controller betekent dit een breed speelveld waarop je managers adviseert en ondersteunt. Zo draag jij bij aan het bereiken van onze doelstellingen.

Wat
je doet

Inzicht in onze financiën is een voorwaarde om op een verantwoorde wijze onze organisatie te besturen. Als Business Controller ben jij hét aanspreekpunt voor de organisatie over financieel-economische vraagstukken. Je wordt als business partner vooraf betrokken bij vraagstukken, zodat je tijdig kunt aan- en bijsturen met onderbouwd advies. Dat geldt niet alleen voor ons museum, want jouw functie raakt alle onderdelen van Naturalis. Samen met de Project Controller heb jij het inzicht in de financiën van Naturalis. 

Jij gaat je in hoofdlijnen richten op het:

 • adviseren en informeren van afdelingshoofden en sectordirecteuren over bedrijfseconomische analyses, risicomanagement, beheersingsmaatregelen; 
 • opstellen van begrotingen, managementrapportages, business cases en (meerjaren)planningen;
 • monitoren van de eerste geldstroom en de commerciële activiteiten ;
 • adviseren over procesbeheersing en interne controlemaatregelen;
 • vertalen van strategie, trends en ontwikkelingen naar de praktijk aan de hand van prognoses en aanbevelingen;
 • bijdragen aan het continue verbeteren en professionaliseren van onze planning & control producten en processen;
 • bijdragen aan het opstellen van de jaarrekening.

Kom
werken bij Naturalis

Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen objecten beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Naturalis is wereldwijd bekend en heeft een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Er komen jaarlijks ruim 550.000 bezoekers naar ons prijswinnende en vernieuwde museum in Leiden. Maar we zijn meer dan een museum. We initiëren educatieve en maatschappelijke activiteiten waarmee wij een breed publiek bereiken en kennis laten maken met de diversiteit van het leven op aarde.

Met onze wetenschappelijke expertise en hoogtechnologische laboratoria spelen we bovendien een grote rol in het wereldwijde onderzoek naar biodiversiteit. IT en data helpen ons bij het versnellen en verbeteren van dit onderzoek. Ook beheren we een enorme collectie met schatten uit de natuur. In welke rol je ook zit, van hoogleraar tot publieksbegeleider. Werken bij Naturalis betekent bijdragen aan de biodiversiteit in de wereld. Dat doe je samen met 900 collega’s die allemaal verbonden zijn met de natuur en biodiversiteit.

Jouw
team

De afdeling Financiën, Inkoop & Control bestaat uit 7 collega’s. Vanuit jouw rol heb je vakinhoudelijk het meest te maken met de project controller en de assistent controller. De afdeling is divers en informeel. De Financieel Directeur geeft leiding aan het team en is lid van het managementteam. 

Wie
we zoeken

Naturalis is een kennisinstituut dat je als Business Controller aan moet voelen. Een eigen mening zien we graag, net als enige tact in de wijze waarop je die overbrengt. Dat helpt ons verder. Je treedt op als business partner en gaat op constructieve wijze de samenwerking aan met collega’s. Het adviseren over financiële vraagstukken is waar je hart ligt, dus ben je analytisch sterk en overtuigend naar anderen. Jij brengt mee:

 • een academisch werk- en denkniveau met minimaal een afgeronde HBO opleiding richting bedrijfskunde of economie;
 • aantoonbare kennis van planning & control en/of business control;
 • ervaring met financieel-economische en -administratieve vraagstukken;
 • het vermogen te denken in processen en procedures, én om het overzicht te houden in een veelheid van activiteiten;
 • goede verbale en schriftelijke communicatieve vaardigheden om financiële analyses in begrijpelijke taal over te brengen aan het management, de directie en het bestuur.

Dit
hebben we jou te bieden

Onze inspirerende werkomgeving bij Naturalis in Leiden is al een bonus op zich. Uiteraard blijft het daar niet bij. Want als business controller mag jij rekenen op:

 • een fulltimebaan met een werkweek van 36 uur. Parttime werken kan ook, maar wel minimaal 32 uur.
 • een salaris tussen € 3.801 en € 5.075, afhankelijk van kennis en ervaring.
 • een eindejaarsuitkering van 3,4%.
 • 27 vakantiedagen.
 • een reiskostenvergoeding.
 • een goede pensioenregeling.
 • trainingen en cursussen via GoodHabitz.

Spreekt
deze vacature jou aan?

Reageren kan via het sollicitatieformulier. Doe dit voor 6 juni 2023, want dan sluit deze vacature.

De sollicitatieprocedure bestaat uit 2 gesprekken. Een assessment en een referentiecheck kunnen onderdeel uitmaken van het sollicitatieproces.  Alvast goed om te weten: we vragen je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te leveren.

Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij Wytske van Ingen, Financieel Directeur, via wytske.vaningen-bouwsma@naturalis.nl. Voor procedurele informatie kun je terecht bij de afdeling P&O via 071-751991.