Afdelingshoofd Collectie Informatie

Dinozaal - Mike Bink fotografie

Wij zoeken een leidinggevende met een innovatieve visie op collectie ontsluiting.

Wij zoeken een bevlogen Afdelingshoofd Collectie Informatie voor 32 of 36 uur per week.

Een
korte introductie

Natuurhistorische collecties vormen wereldwijd een essentiële, samenhangende wetenschappelijke onderzoeksinfrastructuur. In de komende jaren wordt het belang van onze nationale natuurhistorische collectie als fundamenteel instrument voor onderzoek alleen maar groter. De klimaatverandering en de teruggang van de biodiversiteit op aarde zal het gebruik van onze collecties verder stimuleren. Daartoe zullen we onze kennis van de collectie met innovatieve technieken (genetische data, artificiële intelligentie, data science) verder verrijken en die informatie toegankelijk maken voor steeds meer onderzoekers en andere gebruikers. Naturalis is wereldwijd een koploper op gebied van digitalisering en ontsluiting van biodiversiteitsdata. We maken onze collectie relevant en breed toegankelijk door deze met andere collecties digitaal te verknopen tot één mondiale onderzoeksinfrastructuur en participeren daarom actief in verschillende samenwerkingsverbanden en programma’s zoals GBIF, Catalogue of Life en DiSSCo.

Wat
ga je doen?

In deze fascinerende omgeving ben je als Afdelingshoofd Collectie Informatie verantwoordelijk voor de innovatieve registratie en ontsluiting van alle collectie informatie van Naturalis. Dit omvat tevens natuurwaarnemingen, soortinformatie, bibliotheek- en archiefinformatie en cultuurhistorische collectie informatie. De toegankelijkheid en bruikbaarheid van al deze informatie en de koppeling aan en verrijking met externe informatie is van groot belang voor verschillende gebruikers, waaronder onze eigen wetenschappers. Hierdoor kan de collectie optimaal bijdragen aan wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen en aan de educatieve en publieksfunctie van het museum.

Met jouw visie op het gebied van digitalisering van collectie-informatie ontwikkel je met je team een innovatief beleid waarin internationale samenwerking is verankerd. Dit doe je in nauwe samenwerking met de verschillende sectoren binnen Naturalis, internationale collectie-organisaties zoals CETAF, Global Biodiversity Information Facility (GBIF/NLBIF) en programma’s zoals DiSSCo en ARISE. 

Samen met je team ontwikkel je functioneel de systemen en platformen waarop informatie wordt verzameld en gepresenteerd. Voorbeelden hiervan zijn bioportal.naturalis.nl, topstukken.naturalis.nl, www.repository.naturalis.nl en www.nederlandsesoorten.nl. Daarnaast neemt Naturalis proactief deel aan externe internationale platforms zoals Global Biodiversity Information Facility (GBIF), Europeana en Biodiversity Heritage Library (BHL). De afdeling Collectie Informatie ondersteunt gebruikers bij het vinden en ontsluiten van informatie. Zo worden vele vragen over de collectie en natuur beantwoord en heeft de samenwerking met de afdelingen Educatie, Tentoonstellingen en Publiekszaken bijvoorbeeld geresulteerd in de Naturalis Museumapp.

De
afdeling

Collectie Informatie is een relatief nieuwe afdeling binnen de Sector Collectie. Als Afdelingshoofd zet je Collectie Informatie stevig op de kaart en geef je inspirerend leiding aan een team van 10 betrokken informatie- en data -specialisten en -ontwikkelaars. Een divers team, rijk aan verschillende achtergronden en expertises, werkzaam aan een reeks diverse projecten. Aan jou om hier synergie in te brengen, zowel inhoudelijk als in de samenwerking. En om de diverse werkzaamheden te prioriteren.We zoeken iemand die stuurt en coacht op verandering, verbinding en samenhang. Als afdelingshoofd ben je verantwoordelijk voor het afdelingsplan en bewaak je de financiële huishouding.

De sector Collectie bestaat uit 3 afdelingen: Collectie Bureau voor uitvoerende taken en processen, Collectie Management voor het fysieke beheer van de collectie, en Collectie Informatie voor datamanagement, informatie-ontwikkeling en digitale infrastructuur. Samen met de andere twee afdelingshoofden vorm je een inhoudelijk sterk managementteam, waarbij je de belangen van je eigen team vertegenwoordigd.  

Profiel
en functie-eisen

  • Je hebt als Afdelingshoofd Collectie Informatie een visie op ontsluiting van digitale collecties in mondiaal perspectief. 
  • Je bent een ervaren people manager, een motivator die zowel sturend als coachend leiding geeft en werk projectmatig organiseert.
  • Je beschikt aantoonbaar over academisch werk- en denkniveau. 
  • Je bent bekend met de vakgebieden informatiemanagement en biodiversiteit informatica en hebt gedegen kennis van het digitaliseren en ontsluiten van (natuurhistorische) collecties met metadata, multimedia, moleculaire data en soortinformatie en/of bibliotheek archieven. 
  • Je hebt ervaring met het aansturen van een team in verandering.
  • Informatiesystemen (met natuurhistorische informatie) en archiefsystemen zijn voor jou bekend terrein en bent een volwaardige gesprekspartner voor gebruikers van de informatie.
  • Je hebt een (inter)nationaal netwerk rond relevante werkterreinen (collectie-informatiesystemen, datakwaliteit en -ontsluiting, informatiemanagement) en bent goed bekend met ontwikkelingen rondom natuurhistorische collecties als infrastructuur.
  • Je bent in staat om in (inter)nationaal overleg sturend deel te nemen. Ook weet je kansen te benutten en ideeën te vertalen naar (subsidie)voorstellen om de afdeling te laten participeren in extern gefinancierde samenwerkingsprojecten. ​​​​

Ons
aanbod

Een bijzonder interessante functie in een dynamisch, (inter)nationaal leidend instituut, met een fascinerende werkomgeving, waarin een grote diversiteit aan professionals werkt met liefde voor de natuur en biodiversiteit. De collectie, onderzoeksfaciliteiten met het laboratorium, het kantoor én het museum zijn in 2019 samengebracht in één volledig vernieuwd gebouw op het Bio Science Park in Leiden, vlakbij de A44 en het NS station. Het salaris ligt tussen € 3.744,- en € 5.214,- bruto per maand (salarisschaal 12 Museum cao) op basis van een 36-urige werkweek. Hiernaast krijg je een vakantietoeslag van 8% en een eindejaarsuitkering van 3,4%. De arbeidsovereenkomst (in te vullen in 32 of 36 uur per week)  is eerst voor de periode van een jaar, met uitzicht op een vast dienstverband. 

Informatie
en sollicitatie

Voor vragen kan je terecht bij Ingrid de Jongh (senior adviseur P&O), +31 6 24817819 of sollicitaties@naturalis.nl.

Solliciteren naar de functie van Afdelingshoofd Collectie Informatie kan door middel van het invullen het sollicitatieformulier.

Een selectie assessment en referentiecheck kunnen onderdeel uitmaken van de selectieprocedure. 

Bij indiensttreding vragen wij om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Naturalis onderschrijft de Code Culturele Diversiteit. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt.

Een aanstelling op ZZP-basis behoort niet tot de mogelijkheden.