NCB Naturalis

Bouwen aan de toekomst

Naturalis verbouwt. In 2019 openen we onze nieuwe ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken en leren over de natuur. In het voormalige entreegebouw (Pesthuis) is de tijdelijke tentoonstelling GIF! geopend.

Directeur Edwin van Huis van Naturalis en architect Michiel Riedijk over de vernieuwing van Naturalis.


Waarom verbouwt Naturalis

De noodzaak tot verbouwen was groot. Het oude museumgebouw werd ontworpen en gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar, maar de aantallen verdubbelden de laatste jaren. In 2016 ontving Naturalis 410.000 bezoekers. De faciliteiten schoten tekort. Ook ontbrak het aan ruimte om de immense T. rex te tonen. Door het samengaan van enkele nationale natuurhistorische collecties groeide de collectie van Naturalis in enkele jaren naar 42 miljoen objecten. Depotruimte om deze goed te bewaren en beheren werd veel te klein. Daarnaast is het aantal onderzoekers bij Naturalis de afgelopen jaren sterk toegenomen. Er ontstond dringend behoefte aan meer kantoorfaciliteiten en labruimten. Het vernieuwde Naturalis vormt het antwoord op al deze uitbreidingsvraagstukken.

De architect

Neutelings Riedijk Architecten (NRA) kreeg na een zorgvuldige selectieprocedure de opdracht het nieuwe Naturalis te ontwerpen. In het ontwerp van het in Rotterdam gevestigde architectenbureau werd het bestaande gebouw hergebruikt en gecombineerd met een groot nieuw museumgedeelte. Met het oog op de bezoekersaantallen die in 2016 al stegen naar 410.000 en de verwachtingen van alleen maar verdere toename na de heropening, bleek deze oplossing van NRA het meest duurzaam en toekomstbestendig.


 

 

Architecten Michiel Riedijk en Frank Beelen (Neutelings Riedijk Architecten)

Fotografie: Rafaël Martig


Het gebouw

In het ontwerp van NRA wordt het oude museum gerenoveerd en heringericht tot kantoor en extra depotruimte voor de collectie. Tegen dit bouwdeel wordt een nieuw gebouw opgetrokken dat bestaat uit onder andere een groot en licht atrium, de horecafaciliteiten, museumwinkel en negen prachtige nieuwe zalen. Ook een volledig nieuw laboratorium wordt onderdeel van de nieuwbouw. Het eindresultaat is een bijzonder ensemble van verschillende aaneengesloten bouwdelen die allen een eigen functie hebben. 

Het nieuwe Naturalis wordt dé ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil leren en ontdekken over de natuur.

Opengewerkte structuren van beton en glas zorgen voor een zee van licht in het atrium. 


Bouw in beeld

Achter de schermen: een doorkijkje naar ons nieuwe museum!


Volg de bouw

Beelden: Naturalis/The Timewriters


Negen nieuwe zalen

In negen nieuwe zalen kan iedereen straks de rijkdom van de natuur ontdekken en beleven. Benieuwd naar hoe dit eruit komt te zien? Houd deze pagina in de gaten, richting de zomer komen er meer beelden online. 


Biodiversiteitstuin

Bij het nieuwbouwproject hoort ook de aanleg van een nieuwe tuin. Deze komt direct achter het museum te liggen, grotendeels op het dak van de toekomstige parkeerplaats. De tuin is openbaar toegankelijk en wordt een spannende en inspirerende plek voor iedereen, die de evolutie van de planten op aarde laat zien, variërend in de seizoenen. Het ontwerp van de zogenaamde biodiversiteitstuin is van H+N+S Landschapsarchitecten, Van Ginkel groep, Rots en Hardeman.


 

Ruimtelijk concept tuin vernieuwing

Ruimtelijk concept tuin


Tijdelijke tentoonstellingen

Het grootste deel van het museum is langdurig gesloten voor de verbouwing. In het Pesthuis (ons entreegebouw) zijn tot de heropening (2019) regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien. Van 14 oktober 2017 tot en met 2 september 2018 zijn de deuren van het Pesthuis geopend voor GIF!, een tentoonstelling met levende dieren. Naturalis-onderzoeker en gif-expert dr. Freek Vonk neemt je mee in de wereld van gif. Tickets hiervoor zijn vanaf nu te koop via naturalis.nl.