NCB Naturalis

Bouwen aan de toekomst

Naturalis verbouwt. In 2019 openen we onze nieuwe ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken en leren over de natuur. In het voormalige entreegebouw (Pesthuis) is de tijdelijke tentoonstelling GIF! geopend.

Waarom verbouwt Naturalis

Voor Naturalis is de noodzaak tot verbouwen groot. Het oude museumgebouw is gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar, maar de aantallen zijn de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Vorig jaar ontvingen we 410.000 bezoekers. We konden de bezoekers letterlijk niet meer kwijt en er was ook geen ruimte om onze groeiende collectie (bijvoorbeeld T. rex Trix) te laten zien. Faciliteiten voor bezoekers schoten ernstig tekort.

Daarnaast is bij Naturalis de afgelopen jaren ook het aantal onderzoekers sterk toegenomen, waarvoor ook onze kantoorfaciliteiten en labruimten tekort schieten. De collectie groeide door het samenvoegen van een aantal nationale collectiesvan 12 naar 42 miljoen objecten, waardoor deze noodgedwongen verspreid in depots over de stad staan. Kortom, we zijn op alle mogelijke manieren uit onze jas gegroeid.


 Volg de bouw


Beelden: Naturalis/The Timewriters


De bouwplannen

Het totaalontwerp van het nieuwe Naturalis is gemaakt door Neutelings en Riedijk Architecten. Volgens de huidige planning is de bouw eind 2018 voltooid. Onze gehele collectie wordt vanaf dan bij elkaar onder één dak beheerd, in directe nabijheid van de onderzoekers van Naturalis. En nabij het museum, waar in negen zalen een deel van de collectie te zien zal zijn. In het mooie nieuwe museum komt uiteraard een ereplaats voor T. rex Trix.

In totaal beslaat de bouw zo’n 39.000 m2, waarvan 19.000 m2 nieuwbouw en 20.000 m2 renovatie. Het museum groeit van 4.000 m2 naar 6.000 m2. We streven naar een duurzaam gebouw, met een tuin boven de parkeerplaats, waarin biodiversiteit natuurlijk de hoofdrol speelt. In het nieuwe complex speelt het Pesthuis geen rol meer. De Rijksgebouwendienst is eigenaar en zoekt een nieuwe invulling voor het pand. De loopbrug zal dus ook verdwijnen.


Opengewerkte structuren van beton en glas zorgen voor een zee van licht in het atrium. 


Negen nieuwe zalen

Het nieuwe museumontwerp heeft negen nieuwe tentoonstellingszalen. Een eigen afdeling experts en ontwerpers buigt zich over de inrichting van de nieuwe exposities.

REXperience
Naturalis ontvangt €1.250.000 voor de REXperience, een spectaculaire publieksattractie in de dinosauriërzaal van het nieuwe museum. Dat maakte de BankGiro Loterij 15 februari 2017 bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Amsterdam.
Lees meer


Biodiversiteitstuin

Bij het nieuwbouwproject hoort ook de aanleg van een nieuwe tuin. Deze komt direct achter het museum te liggen, grotendeels op het dak van de toekomstige parkeerplaats. De tuin is openbaar toegankelijk en wordt een spannende en inspirerende plek voor iedereen, die de evolutie van de planten op aarde laat zien, variërend in de seizoenen. Het ontwerp van de zogenaamde biodiversiteitstuin is van H+N+S Landschapsarchitecten, Van Ginkel groep, Rots en Hardeman.


Ruimtelijk concept tuin vernieuwing

Ruimtelijk concept tuin


 

Tijdelijke tentoonstellingen

Het grootste deel van het museum is langdurig gesloten voor de verbouwing. In het Pesthuis (ons entreegebouw) zijn tot de heropening (2019) regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien. Van 14 oktober 2017 tot en met 2 september 2018 zijn de deuren van het Pesthuis geopend voor GIF!, een tentoonstelling met levende dieren. Naturalis-onderzoeker en gif-expert dr. Freek Vonk neemt je mee in de wereld van gif. Tickets hiervoor zijn vanaf nu te koop via naturalis.nl.