NCB Naturalis

Portret van Darwin

Bibliotheek

Naturalis heeft een grote bibliotheek. We hebben boeken en tijdschriften over natuur en biodiversiteit. Van de internationale top tijdschriften in ons vakgebied tot populair wetenschappelijke boeken.

De bibliotheek heeft twee vestigingen: de Naturalis bibliotheek en de Botanische bibliotheek. Samen hebben we in Europa één van de grootste collecties wetenschappelijke taxonomische en paleontologische literatuur. Iedereen die onderzoek doet naar bio- en geodiversiteit en evolutie kan bij ons terecht. 
De bibliotheekcollectie van de Nederlandse Entomologische Vereniging wordt ook door ons beheerd. 
De bibliotheek is bijna 200 jaar oud en heeft bijna 200.000 boeken, tijdschriften, tekeningen, prenten en een variëteit aan archiefmateriaal. Na de voltooiing van de verbouwing van Naturalis, eind 2018, worden beide bibliotheekcollecties samengevoegd tot één nieuwe collectie.

Zoek hier naar publicaties die we hebben via N=Library.

Alles wat biologen en geologen ooit bedachten staat hier op de plank

Naturalis bibliotheek

De Naturalis bibliotheek is gespecialiseerd in publicaties over zoölogie, geologie en paleontologie. Vanwege de verbouwing van het museum, is de bibliotheeklocatie aan de Darwinweg 2 tot in ieder geval eind 2018 gesloten voor publiek. Deze bibliotheek is tijdelijk gehuisvest in een depot. Op deze locatie kunnen we helaas geen bezoekers ontvangen. Toch gaat onze dienstverlening door uit deze collectie, zie hieronder bij Extra zaterdag openstelling.

Botanische bibliotheek

De Botanische bibliotheek, voorheen onderdeel van het Nationaal Herbarium van Nederland - Leiden, heeft een enorme collectie aan botanische literatuur en tekeningen.
De Botanische bibliotheek aan de Nieuwenhuizenweg 19 in Leiden, is elke werkdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur. We raden je aan om voorafgaand aan uw bezoek even contact met ons op te nemen.Extra zaterdag openstelling

Op de volgende zaterdagen is de Botanische bibliotheek, aan de Nieuwenhuizenweg 19 extra geopend, van 10.00 tot 16.30 uur:
- 24 juni
- 26 augustus
- 23 september
- 21 oktober
- 18 november
- 16 december

Alle nieuwe aanwinsten van zowel de Botanische als de Naturalis bibliotheek zijn die zaterdag op deze locatie ter inzage.

Zoek de publicaties die je wilt lenen of inzien op via N=Library. Je kan maximaal 10 publicaties aanvragen door een week van te voren een email te sturen naar de bibliotheek.
Kom zelf op een van die zaterdagen langs of doe een verzoek via je openbare bibliotheek.
Tot ziens!

Repository

Alle publicaties die Naturalis zelf uitgeeft of die door onze onderzoekers zijn geschreven zijn voor iedereen beschikbaar via de repository.

Bijzondere werken

Eén ruimte in de collectietoren is ingericht voor kostbaar en kwetsbaar materiaal op papier: de zogenaamde Rare Book Room. In deze ruimte zijn niet alleen zeldzame boeken opgeslagen, maar ook het wetenschappelijk archief, het correspondentiearchief en een uitgebreide collectie prenten. In de toren heerst een speciaal klimaat om deze papieren schatten optimaal te beheren.

Een groot aantal boeken is te raadplegen via het digitale internationale platform Biodiversity Heritage Library. Alle bijzondere werken van natuurhistorische bibliotheken uit de wereld zijn hier te vinden.

 

 

Bibliotheca Carcinologica

De Bibliotheca Carcinologica is een unieke verzameling boeken in de bibliotheek van Naturalis. De verzameling is bijeengebracht door voormalig conservator Lipke Bijdeley Holthuis (1921-2008). Hij is ruim een halve eeuw dé toonaangevende wetenschapper geweest op zijn vakgebied: de systematiek van de Crustacaea – waartoe kreeften, krabben en garnalen behoren. Zijn boeken zijn juist díe exemplaren die van generatie op generatie door de handen van veel illustere voorgangers zijn gegaan. Bibliotheca Carcinologica is een unieke bron waar biologen, boekwetenschappers en wetenschapshistorici nog jaren mee aan de slag kunnen.

Nederlandse natuurtijdschriften

Nederland is rijk aan tijdschriften met betrouwbare informatie over de Nederlandse biodiversiteit en geodiversiteit.
Een groot aantal artikelen in meer dan 65 tijdschriften is digitaal beschikbaar op het platform natuurtijdschriften.nl, een samenwerking van Naturalis Biodiversity Center met diverse verenigingen.

Contact

Botanische bibliotheek
Nieuwenhuizenweg 19
2314 XP Leiden (bekijk in Google Maps)
Telefoon: 071 751 9223 / 071 751 9222
e-mail: nhn.library@naturalis.nl

Naturalis bibliotheek
Telefoon: 071 751 9668
e-mail: library@naturalis.nl