Op reis: T. rex Trix - Naturalis Biodiversity Center

NCB Naturalis

Op reis: T. rex Trix

T. rex Trix is nu op reis door Europa. In 2019 komt Trix weer naar Leiden en krijgt zij een ereplaats in het prachtige, nieuwe museum.

We zouden eigenlijk een T. rex moeten hebben!

T. rex in Town

In de zomer van 2012 sprak directeur Edwin van Huis deze woorden voor het eerst uit. Maar waar haal je een Tyrannosaurus rex vandaan? En waar haal je het geld vandaan? Toch is het gelukt. Onderzoekers van Naturalis gingen op zoek in de Verenigde Staten. Uiteindelijk groeven ze het skelet in september 2013 op in Montana. Inmiddels zijn de botten zorgvuldig uitgegraven en geprepareerd. Op vrijdag 26 augustus 2016 kwam T. rex aan in Leiden, onder begeleiding van paleontoloog Anne Schulp en bioloog Freek Vonk. De koningin der dinosauriërs, ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden, heeft t/m 5 juni 2017 met bijna 300.000 bezoekers oog in oog gestaan. Sinds 6 juni is Trix op reis door Europa en zijn er wisselende tentoonstellingen in het entreegebouw van Naturalis. De rest van het museum is tot eind 2018 gesloten wegens verbouwing.

 

Trix

Onze Tyrannosaurus rex, ook wel Trix genoemd is de bekendste, iconische en tot de verbeelding sprekende dinosaurus ter wereld. Hij is een van de grootste roofdieren die op de aarde heeft rondgelopen, met vlijmscherpe tanden en de krachtigste beet ooit. In verhouding tot de rest van het lichaam was de kop enorm. Opvallend waren de korte voorpootjes met kleine klauwen. Ze staan in schril contrast met haar grote en sterke achterpoten.

 

T. rex on Tour

Na Leiden, is T. rex Trix eerst op reis gegaan naar Salzburg. Van 27 november tot en met 21 mei 2018 was Trix te bezichtigen in science museum CosmoCaixa, in Barcelona. Ook daar was Trix zeer succesvol. 379.119 bezoekers stonden oog in oog met T. rex. Daarmee was de tentoonstelling één van de best bezochte tentoonstelling van CosmoCaixa. Van 6 juni 2018 tot en met 2 september 2018 staat het skelet in het Muséum National d’Histoire Naturelle in Parijs. In de tussentijd bouwt Naturalis aan een nieuw museum waarin T. rex Trix een ereplaats krijgt. In 2019 staat de opening hiervan gepland.