GIF! - tentoonstelling met levende dieren - Naturalis Biodiversity Center

NCB Naturalis

GIF!

Laatste kans! Duik in de giftige wereld van dr. Freek Vonk! Maak kennis met het gila-monster, een vogelspin en Freeks favoriet: de koningscobra. Bezoek GIF! nog tot en met zondag 2 september. Daarna is Naturalis volledig gesloten wegens verbouwing.

Naturalis-onderzoeker en gif-expert dr. Freek Vonk neemt je mee in de wereld van gif. Je maakt kennis met allerlei levende dieren: slangen, spinnen, kikkers... Maar ook planten en mineralen kunnen giftig zijn. Waarom? En hoe werkt gif eigenlijk? Freek en zijn collega-onderzoekers leren je via filmpjes meer over het nut en de noodzaak van onderzoek naar gif. Je kunt GIF! bezoeken tot en met 2 september 2018. Bestel je tickets voor GIF! (de rest van het museum is gesloten).


Er is natuurlijk van alles te doen: sta met je neus bovenop een bijzondere gif-demonstratie of kijk mee over de schouder van onze dierverzorger. Hij verzorgt elke dag de giftige dieren uit de tentoonstelling. Zou jij dat durven, een giftige spin voeren? Kom ook en ontdek van alles over gif.

Familiespeurspel
Ben jij een echte speurneus? Doe dan samen met je familie het speurspel door de tentoonstelling GIF! Vergelijk slangen met elkaar, observeer bijzondere dieren en doe ze na!  Ontdek van alles over gif en verdien een leuke prijs.


Giftige demonstraties

Sluit aan bij onze ‘giftige’ demonstraties. Wist je bijvoorbeeld dat een peper een vrucht is, net als een appel? Toch laat je het wel uit je hoofd om een peper als een appel te eten en in je lunchtrommel te stoppen! Waarom pepers zo scherp zijn, leggen we uit in de demo ‘het mysterie van de peper’. En wie durft mag proeven….

Een andere demonstratie gaat over gif. Gif heeft een slechte naam. Van giftige dingen kun je ziek worden, en soms is gif zelfs dodelijk! Maar hoe komt dat? Wat doet gif in je lichaam? En wist je dat gif soms levens kan redden? Hoe gif werkt zie je tijdens een demonstratie.

Ook demonstreren we hoe een gifslang eet. Stel je voor dat je een tompoes eet die net zo groot is als jijzelf. Je stopt hem in één keer in je mond, zonder je handen te gebruiken. Dat gaat natuurlijk niet. Maar een slang kan dat wel. Hoe? Kom het zien bij één van de demonstraties.

Bekijk meer filmpjes over de tentoonstelling GIF! op MuseumTV

Bestudeer een koningscobra, de grootste gifslang ter wereld, van heel dichtbij…


Ontdek spelenderwijs welke paddenstoelen giftig zijn.

Maak je eigen paddenstoelenmaaltijd

Jij hebt vast weleens een champignon gegeten, toch? Sommige paddenstoelen kun je gewoon eten, anderen zijn giftig. Ontdek van welke je kunt smullen: kook zelf je paddenstoelenmaaltijd, maar pas op dat je niet de verkeerde pakt...

Via allerlei filmpjes leren dr. Freek Vonk en zijn collega-onderzoekers je meer over het nut en de noodzaak van onderzoek naar gif.


Kruip in de huid van Freek

Freek gaat vaak op expeditie. Help jij zijn koffer pakken? Wat heeft hij nodig voor de jungle en wat als hij naar de woestijn reist? In het lab doe je net als Freek met een microscoop onderzoek. Welk antigif hoort bij het gif? En van welk gif kunnen we medicijnen maken?

Kruip in de huid van dr. Freek Vonk!

De winnende vraag!

Huh?! We zien je denken; moet dit geen 'winnend antwoord' zijn? In deze quiz gaat het juist om vragen van onze onderzoekers. Wie heeft de beste vraag? Jij bepaalt mee!

Infopunt

Heb je wel altijd al een eens willen weten hoe de huid van een slang voelt? Of hoe zijn skelet er uit ziet? Bij het infopunt kun je echte huiden voelen en skeletten van dichtbij bekijken! Kom gezellig langs en ontdek van alles over giftige dieren.