Alles op een rij
over de heropening

Is Naturalis open?
Naturalis volgt het beleid van de Rijksoverheid wat betreft het coronavirus (COVID-19). Daarom is ons museum gesloten. 

Wanneer gaan jullie weer open?
Naturalis is vanaf maandag 8 juni geopend voor mensen uit de regio die werkzaam zijn in cruciale beroepen en vitale processen. Om deze mensen een hart onder de riem te steken hebben zij tot en met 30 juni gratis toegang. Vanaf woensdag 1 juli is iedereen weer welkom, tegen regulier tarief. Bestel vanaf eind mei de verplichte tickets met starttijd online.

Wie zijn de mensen die recht hebben op gratis toegang?
De overheid heeft een lijst opgesteld van cruciale beroepen en vitale processen. De mensen uit de regio Leiden werkzaam in deze sectoren en hun gezin, hebben recht op gratis toegang. Per transactie kunnen 5 tickets worden gereserveerd.

Controleren jullie op deze beroepen?
Nee, we gaan ervan uit dat bezoekers hierin hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

Wat verstaan jullie onder de regio Leiden?
Inwoners in een straal van 20 km. rond Leiden.

Controleren jullie of deze bezoekers daadwerkelijk uit de regio Leiden komen?
Nee, we gaan ervan uit dat bezoekers hierin hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

Waarom noemen jullie specifiek de regio?
Naturalis wil bezoek uit de regio zo veel mogelijk stimuleren, zodat openbaar vervoer gemeden kan worden. We vragen dan ook zoveel mogelijk met eigen vervoer te komen.

Wanneer openen de deuren voor alle andere bezoekers?
Vanaf woensdag 1 juli kan iedereen met een vooraf online gereserveerd ticket Naturalis bezoeken. Reserveren kan vanaf eind mei via tickets.naturalis.nl.

Ik had al een ticket geboekt (zonder starttijd), hoe nu verder?
Je hebt als het goed is een bericht ontvangen van de klantenservice van Naturalis. Wij boeken met plezier de tickets om naar een jouw gewenste datum. Heb je het bericht niet ontvangen? Neem contact op met onze klantenservice via tickets@naturalis.nl.

Gaan evenementen, activiteiten, educatieve programma’s en dergelijke wel door?
Alle activiteiten en evenementen zijn tot en met dinsdag 1 september 2020 geannuleerd. Met alle partijen die een reservering hebben lopen in het museum in deze periode is inmiddels contact opgenomen.

Alles op een rij
voor een goed voorbereid museumbezoek

Wat zijn de openingstijden van het museum?
Wij zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Zijn jullie ook op feestdagen geopend?
Ja, wij zijn bijna alle feestdagen open. We zijn alleen gesloten op Koningsdag (27 april), Leids ontzet (3 oktober) en Eerste Kerstdag (25 december).

Wat is jullie reguliere toegangsprijs?
Onze reguliere toegangsprijs bedraagt €16 per persoon voor bezoekers vanaf 4 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis.

Ik heb tickets gekocht via internet, maar er is iets tussen gekomen, kan ik de datum verplaatsen?
Ja, dit is mogelijk. Heb je een account aangemaakt dan kun je tot één dag voor je bezoek zelf je ticket(s) omboeken.  Ben je op de dag zelf verhinderd, of heb je geen account, neem dan contact op met onze klantenservice. Helaas, wij kunnen online aangeschafte tickets niet terugnemen. 

Hanteren jullie groepskorting?
Nee, wij hanteren geen groepskorting.

Is het bezoek met een Museumkaart gratis?
Ja, met een Museumkaart kun je ons museum gratis bezoeken.

Is het bezoek met een BGL VIP-KAART gratis?
Ja, met een BGL VIP-KAART kun je ons museum gratis bezoeken.

Krijgen mindervaliden en blinden gratis toegang of korting?
Mindervaliden en blinden krijgen geen gratis toegang of korting. Begeleiders daarentegen mogen wel gratis naar binnen, zij kunnen zich hiervoor melden bij de servicebalie in het museum.

Zijn er ook rolstoelen beschikbaar?
Ja, je kunt bij binnenkomst een medewerker aanspreken, zij halen dan één van onze gratis leen-rolstoelen voor je.  

Kan ik een Museumkaart kopen aan de kassa?
Ja, dat is mogelijk. Je kunt daarmee het museum direct bezoeken. Wel is het belangrijk om deze kaart na je bezoek zo snel mogelijk online te registeren, zodat je er optimaal gebruik van kunt maken.

Kan ik bij jullie een kinderfeestje vieren?
Het vieren van een kinderfeestje bij Naturalis is op dit moment niet mogelijk. Je bent uiteraard van harte welkom om met een (kinder)groep het museum te bezoeken. Het eigenhandig organiseren van kinderpartijtjes, met bijbehorende meegebrachte consumpties, is echter niet toegestaan.

Mag ik foto's maken in het museum?
Ja, dat mag. Maar zonder flits, statief of grote lens. En foto's, video- en filmopnamen mogen alleen voor persoonlijke, niet-commerciële doeleinden worden gebruikt.

Is mijn oude vrijkaartje nog geldig?
Ja, als er geen vervaldatum op de voucher staat is hij nog gewoon geldig.

Mag ik mijn huisdier meenemen?
Nee, je geliefde viervoeter moet thuisblijven. Maar geleidehonden zijn wel toegestaan.

Hebben jullie een parkeerterrein en zo ja, wat zijn de parkeerkosten?
Ja, wij hebben een parkeerterrein aan de Mendelweg. De parkeerkosten bedragen €7,50 per dag. Het is niet mogelijk om per uur te betalen. Dit geldt ook voor onze mindervalidenparkeerplaatsen. 

Hebben jullie oplaadpunten voor elektrische auto's?
Opladen van elektrische auto's is nog niet mogelijk. Wij hopen dit binnenkort gerealiseerd te hebben. 

Wat als de parkeerplaatsen vol zijn?
Wanneer de parkeerplaatsen vol zijn verwijzen we door naar parkeergarage 'Morspoort', op 10 minuten loopafstand van het museum. We kunnen ook het parkeerterrein aan de Haagweg aanbevelen, vanuit daar brengt een cityshuttle-busje je gratis naar Naturalis (en andere locaties in de binnenstad). 

Kan ik vanuit Naturalis ook makkelijk een ander museum bezoeken?
Helaas rijdt de OV-museum lijn niet meer, er zijn wel andere OV mogelijkheden. Lopend of met de fiets zijn de andere musea makkelijk te bereiken.

Vanaf welke leeftijd is het museum leuk en leerzaam voor kinderen?
Voor elke leeftijd is er wel iets leuks te ontdekken, of je nu 1 of 100 bent. Jonge kinderen vinden het prachtig om de namen van de dieren in zaal 'Leven' met hun ouders op te noemen. In de zaal LiveScience is er een boekenhoek voor de jongsten. In 'Workshop Toen' staat in het weekend en tijdens vakanties een dino-speelwereld opgesteld. De zaal 'de Verleiding' is niet zo pikant als hij klinkt: het gaat ook over baby-dieren, wat onze jongste bezoekers erg zal aanspreken. En in de zaal IJstijd kunnen ze door kijkers over een miniatuurlandschap kijken. Verder zijn er in het weekend in verschillende zalen ook vraagkasten geopend, waar onze medewerkers op elk leeftijdniveau uitleg geven over natuurobjecten die je ook echt aan mag raken, bijvoorbeeld voelen hoe zacht het vachtje van een ijsbeer is. daarnaast hebben we verschoon-mogelijkheden op de 1e en 9e verdieping, mogelijkheden om privé te kolven, buggy-parkeerplaatsen, en een kinderhoek in het restaurant.

Wat is het borstvoedings-beleid?
Borstvoeding is natuurlijk en gezond en bij ons zonder bezwaar mogelijk. Voor het kolven hebben we verschillende ruimtes om privé te zitten. Vraag één van onze medewerkers naar de mogelijkheden.

Mag er gerookt worden in Naturalis?
Nee, Naturalis is een familiemuseum. Daarom is niet alleen het museum, maar ook de omgeving rookvrij. Voor de rokers (ook e-sigaretten) hebben we buiten speciale, overkapte, gedeeltes ingericht, op ruime afstand van de ingangen. Natuurlijk kun je na je rookpauze weer naar binnen op vertoon van je ticket.

Ik heb een VVV-cadeaukaart, kan ik hiermee betalen in Naturalis?
Ja, dat kan. Maar houdt er wel rekening mee dat we bij papieren VVV-cadeaukaarten geen wisselgeld terug kunnen geven.

Kan ik ook betalen met een American Express Creditcard?
Nee, dat kan helaas niet. Visa, Maestro, pinpassen en contant geld worden wel geaccepteerd.

Antwoord
niet gevonden?

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan contact op met onze klantenservice