De ijstijd

De zaal De ijstijd

Wilde natuur in een onherbergzaam oerlandschap. Dat is waar de zaal De ijstijd je mee naartoe neemt.

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan ons nieuwe museum. Maar we zijn er bijna! Vanaf 31 augustus is het nieuwe Naturalis, inclusief De ijstijd, geopend.

Op de steppe

Rond een zaalvullende maquette staat een opstelling van honderden ijstijdfossielen die model hebben gestaan voor de reconstructie van een kale en koude steppe van 30.000 jaar geleden. De Naturalis-collectie nodigt je uit om op onderzoek te gaan naar vroeger leven, al dan niet onder begeleiding in een naastgelegen ruimte. Met verrekijkers is het mogelijk de oerdieren op de maquette te observeren, net alsof je op safari bent.

Maquette in de zaal De ijstijd

Het idee
achter De ijstijd

In De ijstijd duik je in het leven van de verrassende ‘big five’ van het toenmalige Nederland. Het zijn de wolharige mammoet, wolharige neushoorn, steppewisent, grottenleeuw en grottenhyena. Met verrassend realistische filmpjes, te zien in verrekijkers langs de maquette, komen schaalmodellen van de dieren in actie. Ze jagen op hun prooi, worden zelf slachtoffer, krijgen jongen en gaan dood. Alles in de natuur hangt met elkaar samen, ook in het ijskoude Nederland van tienduizenden jaren geleden. En dankzij fossielen uit die tijd kom je er van alles over te weten.

Het hoogtepunt
van De ijstijd

Naturalis beschikt over een enorme collectie fossielen uit de ijstijd. Met ruim 9000 mammoetbotten en -kiezen loopt ons museum wereldwijd zelfs voorop. In de zaal zijn veel van die echte fossielen te zien, met als publiekstrekkers de schedel van een mammoetbaby, een stukje mammoethuid en zelfs een mammoetdrol. Wat denk je, zal die nog ergens naar ruiken?

Skelet wolharige mammoet
Illustratie van een mammoet

Vanaf 31 augustus
zijn we open!

Het gebouw van Naturalis ziet er vanaf de buitenkant al bijna klaar uit. Maar binnen zijn we nog volop bezig met de inrichting van het museum. We kunnen niet wachten om alle mooie zalen te laten zien. Vanaf 31 augustus zijn we weer open en we hopen je dan snel tegen te komen.

inside naturalis