De ijstijd

Naturalis museumzaal de ijstijd

Een onherkenbaar landschap bedekt Nederland. Wilde natuur in een onherbergzaam oerlandschap. Dat is waar de zaal De ijstijd je mee naartoe neemt.

 

Bezoek Naturalis

Verwonder je over het mooiste uit de natuur bij Naturalis in Leiden. Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht door alle tentoonstellingszalen.

Tickets

Op de steppe

Rond een zaalvullende maquette staat een opstelling van honderden ijstijdfossielen die model hebben gestaan voor de reconstructie van een kale en koude steppe van 30.000 jaar geleden. De Naturalis-collectie nodigt je uit om op onderzoek te gaan naar vroeger leven, al dan niet onder begeleiding in een naastgelegen ruimte. Probeer de big 5 uit de ijstijd te spotten, net alsof je op safari bent.

Ijstijd

Het idee
achter De ijstijd

In De ijstijd duik je in het leven van de verrassende ‘big five’ van het toenmalige Nederland. Het zijn de wolharige mammoet, wolharige neushoorn, steppewisent, grottenleeuw en grottenhyena. Met verrassend realistische filmpjes, te zien in verrekijkers langs de maquette, komen schaalmodellen van de dieren in actie. Ze jagen op hun prooi, worden zelf slachtoffer, krijgen jongen en gaan dood. Alles in de natuur hangt met elkaar samen, ook in het ijskoude Nederland van tienduizenden jaren geleden. En dankzij fossielen uit die tijd kom je er van alles over te weten.

Het hoogtepunt
van De ijstijd

Naturalis beschikt over een enorme collectie fossielen uit de ijstijd. Met ruim 9000 mammoetbotten en -kiezen loopt ons museum wereldwijd zelfs voorop. In de zaal zijn veel van die echte fossielen te zien, met als publiekstrekkers de schedel van een mammoetbaby, een stukje mammoethuid en zelfs een mammoetdrol. Wat denk je, zal die nog ergens naar ruiken?

Mammoet Ijstijd
Ijstijd maquette

Vraagkast
ijstijd

Hoe weet je hoe het leven er in de ijstijd uitzag? Hoe herken je een ijstijddier als je maar één fossiel gevonden hebt? En zijn er ook nog dingen die we helemaal níet weten? Kom het ontdekken bij de vraagkasten in deze zaal. Elk weekend en tijdens schoolvakanties (inloop). Geschikt voor alle leeftijden.

Vraagkast De ijstijd