De dood

De dood icoon gorilla

Dood doet letterlijk leven. Want in de kringloop van de natuur horen ze allebei thuis. Vandaar dat een zaal over de dood niet mag ontbreken in een museum over ál het leven.

 

Bezoek Naturalis

Verwonder je over het mooiste uit de natuur bij Naturalis in Leiden. Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht door alle tentoonstellingszalen.

Tickets

Geen leven
zonder dood

In het ‘doolhof van de dood’ ontdek je hoe dood en leven uiteindelijk samenkomen. Dwalend door de zaal, vergezeld door krassende kraaien, ontmoet je de vele gezichten van het einde van dit leven. Tussendoor duikt regelmatig een eekhoorn op, met lichtvoetige gedachtensprongetjes. Gaat alles bijvoorbeeld wel dood? Misschien ga je zelfs wel nadenken over je eigen plek in het universum. Het doolhof van de dood is tegelijk het labyrint van het leven.

De dood labyrint

Het idee
achter De dood

De dood is een mysterieuze gebeurtenis in ieders leven. We weten niet wanneer het komt of wat het voor ons betekent. Daarom kun je deze zaal ook niet in één keer overzien. Hij bestaat uit een doolhof van gebogen wanden, met wonderlijke, mooi aangelichte objecten op verschillende hoogten; hoog, laag, in de grond. Elke bocht of nis biedt iets nieuws. Tot slot brengt een panoramische film een kernachtige conclusie: dood doet leven. Zo is de kringloop rond en vormt dit een mooie afsluiting van alles bij Naturalis. 

Het hoogtepunt
van De dood

Deze bijzondere zaal van Naturalis is uniek in zijn soort. Geen enkel ander natuurhistorisch museum wijdt een zaal aan het thema ‘dood’, dat best beladen kan zijn. Wij wel, omdat de dood onlosmakelijk is verbonden met het leven. Het ‘doolhof van de dood’ nodigt uit om binnen te komen. De bijzondere vormgeving en verrassende objecten laten je steeds verder gaan, totdat je uitkomt in het midden waar dood en leven in elkaar overvloeien. Zo vervelend is het dus niet om over de dood na te denken!

De dood pauw