Hoera, Naturalis bestaat 200 jaar! Om dat te vieren openen we onze collectietoren voor één keer. Wat wil jij dat we tentoonstellen in het museum? Verwonder je over drie voorwerpen met een bijzonder verhaal en stem op jouw favoriet.
Stemmen maarMaart
De la met Sieboldkevers, Duivenboek van Temminck en het Pistool uit de Waal... Wat moeten wij volgens jou van 10 maart december tot 10 april tentoonstellen in LiveScience? Stem hier. Op 8 maart maken we het winnende object bekend via Facebook en deze pagina. Vergeet niet straks weer langs te komen in het museum!

Winnaar decemberBoomkangoeroe
Deze boomkangoeroe is afkomstig uit Nieuw Guinea. In 1828 besloot koning Willem I om een expeditie naar Nieuw Guinea te sturen om dit gebied als Nederlandse kolonie op te eisen, voordat Groot-Brittannië dit zou doen. Op de expeditie werden ook vijf leden van de Natuurkundige Commissie meegenomen om wetenschappelijk aanzien aan de expeditie te geven. Hun voornaamste taak bleek echter het adviseren over de geschiktheid van het klimaat, grond en natuur voor een nederzetting.
Na de inbezitneming van Nieuw Guinea verzamelden de natuurkundigen naar hartelust dieren planten en etnografica tot ze begin september richting Timor vertrokken. Hun fenomenale collectie van objecten en manuscripten voegde toen veel toe aan de Westerse kennis van Nieuw Guinea. De objecten en aantekeningen hiervan bevinden zich nu deels in Naturalis, en deels in Museum Volkenkunde.
Winnaar novemberDe mollen van Heurn
De hartstochtelijk verzamelaar W.C. van Heurn (1887-1972) vergaarde in de koloniën voor Naturalis flinke aantallen dieren. Zijn overdadige persoonlijke stijl en belangstelling voor variaties in algemene diersoorten zoals de mol, de gewone tuinslak en varkens leverden ook later enorme collecties op. Van de gewone mol leverde hij in zijn speurtocht naar ‘kleurverscheidenheden’ in de loop der jaren 2739 exemplaren aan bij Naturalis, allen met een uitgebreid etiket.
Het beschrijven van nieuwe soorten liet hij aan collega’s over, meer dan 40 soorten, ondersoorten en variëteiten zijn naar hem vernoemd. Zelf schreef hij liever reisverslagen en overpeinzingen bij het verzamelen.
Winnaar oktoberWilhelmina collectie
De kleine prinses Wilhelmina werd door het overlijden van haar vader in 1890 al op 10-jarige leeftijd koningin van Nederland. Gelukkig nam haar moeder als regentes de meeste regeringstaken van haar over, zodat er tijd overbleef om de jonge koningin goed op haar taken voor te bereiden. Ze ging niet naar een gewone school, maar kreeg privéles van zorgvuldig uitgekozen leraren. Naast vakken als taal en geschiedenis, kwam ook geologie aan bod. Haar mentor liet haar verschillende gesteentes zien en leerde haar hoe ze die kon onderscheiden en benoemen. Met deze introductie tot de geologie begint een levenslange fascinatie bij Koningin Wilhelmina. Op 10-jarige leeftijd begint ze zelf te verzamelen. Ze koopt nieuwe aanwinsten en krijgt ook dikwijls geschenken om haar collectie mee aan te vullen. Deze collectie van Koningin Wilhelmina ligt nu opgeslagen bij Naturalis.