Lang leve Dubois

Schedelkapje Homo erectus

Eugène Dubois - arts, paleontoloog en ecoloog - vond in 1891 het schedelkapje van Homo erectus in Trinil (Java, Indonesië). Nog steeds inspireert zijn vondst  nieuwe generaties wetenschappers die zich verdiepen in de evolutie van de mens. Onderzoekers van Naturalis willen terug naar Trinil om te ontdekken wat deze vroege mensen deden, hoe ze leefden, wat ze aten - kortom, wie ze waren.

Docu-serie De Toren

In onze collectietoren liggen miljoenen natuurschatten opgeslagen. Waar komen die natuurschatten vandaan? In de serie De Toren ga je mee op expeditie met ontdekkingsreizigers van toen en onderzoekers van nu. Tot en met 21 juli 2019 elke zondag om 21.10 uur op NPO2.

Kijk de serie online

Het belang
van Dubois

Tweehonderdvijftig miljoen Indonesiërs groeien op met het avonturenverhaal van de Limburgse Eugène Dubois, maar in Nederland weten vrij weinig mensen wie hij was: de vinder van de missing link in de evolutie naar de rechtopstaande mens, Homo erectus. In de zesde en laatste aflevering van De Toren zoomen Frank Wesselingh en José Joordens in op Eugène Dubois en zijn vondsten. Lees hier meer over het werk van Frank en José.

José Joordens

Lang leve José Joordens

Op 13 juni 2019 accepteert José Joordens een bijzondere leerstoel, voluit de 'Naturalis Dubois Chair in Hominin Paleoecology and Evolution’ aan de Universiteit Maastricht. Haar discipline-overschrijdende onderzoek in de paleoecologie vertelt ons - de mens…
Lees meer
Frank met de Schelp

Frank Wesselingh en de schelp van Dubois

Iedere fossiel vertelt een verhaal. Dat is wat Frank Wesselingh het meest boeit aan zijn werk. Als paleontoloog onderzoekt hij bij Naturalis schelpen van duizenden tot miljoenen jaren oud. Ze vertellen een verhaal over de geschiedenis van het leven op…
Lees meer

Onderzoekers
in beeld

Benieuwd naar samenwerkingsmogelijkheden, neem dan contact op met ons Research Coordination Office via rco@naturalis.nl of 071 - 75 19 540.

Topstuk
schedelkapje van Dubois

In de zesde aflevering van De Toren speelt het schedelkapje van Homo erectus een hoofdrol. Lees meer over deze vondst van Eugène Dubois op Naturalis Topstukken.

Naar topstukken.naturalis.nl

Vondsten van Dubois
Eugene Dubois

Kennisplatform
detoren.tv

Een mammoetdrol die nog ruikt. Een schelp die maar drie mensen op de hele wereld mogen aanraken. Het (onontdekte) leven in de diepzee. De Toren is een zesdelige docu-serie over het verhaal achter de natuurschatten uit onze collectie, tezamen met vier online verhalen. De online verhalen kun je ontdekken op detoren.tv.

Naar detoren.tv

Plankton

Buitengewone
reizen

Onze onderzoekers werken wereldwijd om de natuurlijke rijkdom op aarde te beschrijven, te begrijpen en te behouden. Ze reizen naar alle uithoeken van de wereld. Onder strikte voorwaarden verzamelen zij de natuur en leggen deze vast, met als doel de verbazingwekkende rijkdom te kunnen begrijpen. Naturalis Scientific Expeditions maakt het mogelijk onderdeel te zijn van deze buitengewone reizen.

Lees meer

Naturalis Scientific Expedition Bhutan