The construction
in view

One and a half year of reconstruction in one minute.

Placeholder

Why
we are expanding

Our old museum building had been designed for 150,000 visitors per year, but our visitor numbers have increased rapidly in recent years (up to 410,000 in 2016). Also, there was lack of space to show the immense T. rex. Moreover, Naturalis' scientific collection has grown to over 42 million objects in recent years. The depot space to  properly store and manage that became far too small. An increase in the number of researchers also created an urgent demand for more lab space and offices. The renewed Naturalis is the answer to all these issues.

Figures:

  • 38.000 m2: in total
  • 18.000 m2: renovation (collection depots, offices)
  • 20.000 m2: totally new (laboratoria, museum)

In this short film, director Edwin van Huis van Naturalis and architect Michiel Riedijk talk about the construction of the new Naturalis.

Watch the film with sound

Dimention stone facade of Naturalis Biodiversity Center
Dimention stone facade of Naturalis Biodiversity Center

Vlogs
Naturalis builds

In this vlog series Corine from Naturalis gives you a look behind the scenes at the construction site. In this episode, you see her together with the construction supervisor, Vivan. Are you wondering what it looks like now?

Watch the film with sound

Photo building

Events
during the renovation

Naturalis is temporarily closed, but you can still visit our special events in the Stadsgehoorzaal. 

Theatervoorstelling Peter en de Wolf (in Dutch) 

Cross-over flitscolleges (in Dutch)

Peter en de wolf

The new
building

By design of Neutelings Riedijk Architects (NRA) the old museum is being renovated and redesigned into an office and extra storage space for the collection. Adjacent a new building is being erected: with a large and light atrium, the catering facilities, museum shop and nine beautiful new exhibition halls. The new building will also contain a completely new laboratory. The end result is an ensemble of different contiguous components, around the central collection tower, which all have their own function.

Beeld: Lievense
Elephant is being maneuvred into the new building