Natuur om de hoek Ontdek samen de natuur in je buurt

Kinderen kijken naar groen blad

Met Natuur om de hoek ontdekken wijkbewoners de natuur in hun eigen buurt. Door activiteiten in de klassen, in de wijk en tijdens de wekelijkse natuurclub, gaan leerlingen, families en wijkbewoners op unieke wijze aan de slag. Kijk verder en ontdek Natuur om de hoek.

Contact

Daniëlle Meuleman
Projectleider Om de hoek
danielle.meuleman@naturalis.nl

danielle.meuleman@naturalis.nl

Iedereen
kan de natuur ontdekken

Met Natuur om de hoek willen we graag dat iedereen, ongeacht achtergrond, de natuur ontdekt. We brengen kinderen, families en wijkbewoners samen en betrekken hen actief bij natuur, wetenschap en biodiversiteit. We organiseren in én met wijken laagdrempelige activiteiten en evenementen. Binnen en buiten school, in samenwerking met lokale partners. Door te kiezen voor wijken waar kinderen van huis uit minder snel in aanraking komen met natuur, stimuleren we inclusief werken en bevorderen we gelijke kansen. Zulke ervaringen zijn niet alleen waardevol voor de deelnemers zelf, maar dragen ook bij aan het behoud van de natuur en biodiversiteit. 

Pilotproject
in De Kooi

In 2018 is de pilot Natuur om de hoek gestart in de wijk De Kooi in Leiden op basisscholen De Singel, De Viersprong en De Springplank.

Leerlingen uit groep 5 tot en met 8 worden hier geënthousiasmeerd om de natuur in hun buurt te onderzoeken en uitgedaagd om buiten school ook actief met de natuur bezig te zijn. Dit kan op de gratis Natuurclub op maandagmiddag, waar de kinderen onder leiding van experts de natuur in de buurt ontdekken. Daarnaast worden vier keer per jaar activiteiten georganiseerd in de klassen zelf.

Natuur om de hoek op Het Jeugdjournaal

“Als je naar buiten gaat dan begint een nieuw avontuur voor je.” 
- Olaf

Naturalis bijenevenement obs De Single
Naturalis bijen evenement met obs de singel

Stel je locatie
beschikbaar

Ga zelf
aan de slag

Ga op natuuravontuur in je eigen buurt met onze ontdekbladen. Dit kan vanaf je balkon, in je tuin, op de stoep, in het park. Maar ook gewoon vanuit je huiskamer. Ben je benieuwd waarom een kikker niet bevriest in de winter of hoe je een pissenbeddenrestaurant maakt? Enthousiaste natuurkenners geven je de beste ontdek-tips via ons Youtube kanaal

Meisje in de natuur
Rups

Projecten van
Natuur om de hoek

Nestkastjes maken, bodemdiertjes onderzoeken, het park opruimen, of een bioloog helpen. Ontdek de projecten van Natuur om de hoek.

Meer over
Natuur om de hoek

Heb je vragen over Natuur om de hoek? Neem dan contact op via natuuromdehoek@naturalis.nl. De algemene voorwaarden lees je online.

Algemene voorwaarden

Met wie
werken we samen?

Voor de uitvoering van Natuur om de hoek werken we samen met scholen, welzijnsorganisaties, natuurcentra, bibliotheken, musea, gemeenten en jeugd- en jongerenorganisaties. 

Leiden

Naar buiten! regio LeidenHortus Botanicus LeidenCentrum Jeugd en Gezingemeente LeidenSOLIncluzioHet Gebouw
Scholen: De Singel, De Springplank, De Viersprong

Katwijk

Gemeente KatwijkWelzijnskwartierHoornes samen in bewegingNatuurcentrum KatwijkKOK KinderopvangJES RijnlandBibliotheek Katwijk
Scholen: Prins Willem-Alexanderschool, Daltonschool Katwijk, De Duinroos

Landelijk 

Hogeschool LeidenArtisNatuurmuseum BrabantNatuurmuseum FryslanNatura DocetMuseon Omniversum