Groep 6 tot en met 8 Naturalis live - gratis!

pauw

Met trots presenteren we een nieuw programma. Naturalis live: een gratis livestream voor scholen waarbij leerlingen hun vragen stellen aan een expert van Naturalis! Neem vanuit de klas online deel aan de interactieve les met verschillende thema’s. Van insecten tot dino’s en van wetenschappelijk tekenen tot het herkennen van vogels. Iedere maand neemt een expert van Naturalis de kijkers mee in zijn of haar vakgebied. Via de chat kunnen leerlingen hun vragen stellen. Ook is er iedere maand een fotowedstrijd waarbij de winnende leerling zelf in de spotlight wordt gezet.

Fotowedstrijd Naturalis live

Elke maand organiseren we een fotowedstrijd, waarbij de winnende leerling zelf in de spotlight wordt gezet en de winnende foto groot in beeld komt.

Lessenreeks
opbouw

Hier lees je welke verschillende thema's aan bod zullen komen

Insecten door Luc Willemse
Hoeveel soorten insecten leven er in Nederland? Wat is het meest bijzondere insect op het schoolplein?  
Naar de les
Lerarenhandleiding

Wetenschappelijk tekenen door Esmée Winkel
Hoe teken je het best een herfstblad na? Waarom tekenen als je foto’s kunt maken? 
Naar de les
Lerarenhandleiding

Vogelgeluiden door Sander Pieterse
Welke geluiden maken vogels allemaal? Waarom fluiten ze eigenlijk? 
Naar de les
Lerarenhandleiding

T. rex Trix door Anne Schulp
Hoe graaf je een dino op? Wat kunnen we leren van Trix?
Naar de les
Lerarenhandleiding

placeholder

Alles wat je moet weten
op een rij

Naturalis live kort samengevat:

  • Doelgroep: Basisonderwijs groep 6-8 
  • Duur: 20-30 minuten 
  • Benodigdheden: smartboard of andere video verbindingsmogelijkheid met internet en een Gmail account.
  • Voorbereiding in de klas: leerlingen voeren kleine, onderzoekende opdrachtjes uit en bedenken vragen voor de expert van Naturalis (voorbereidende les beschikbaar)
  • Hoofddoel: Leerlingen stellen vragen over de natuur om hen heen. Ze raken verwonderd en worden nieuwsgierig. Het gesprek met de expert leidt tot nieuwe vragen en inzichten en stimuleert leerlingen zelf op onderzoek te gaan in hun eigen omgeving.

Verloop van
Naturalis live

Voorafgaand aan Naturalis live
Tijdens Naturalis live kunnen er vragen aan de expert van Naturalis worden gesteld. Hiervoor is het handig als de vragen van te voren zijn verzameld. De leerlingen kunnen zich ook voorbereiden door mee te doen aan de maandelijkse fotowedstrijd. De klas is via Youtube live verbonden met een ScienceLink en een expert van Naturalis. De les bestaat uit een vraaggesprek en ook vragen uit de klas worden beantwoord. De hieronder gehanteerde tijdsplanning is een indicatie.

0 - 5 min: introductie
De ScienceLink legt uit wat Naturalis live is en introduceert de expert van Naturalis, waarna deze zichzelf voorstelt en vertelt hij/zij bij Naturalis doet.

5 - 20/30 min: de expert aan het woord
Aan de hand van vragen die zowel de kijkers als de ScienceLink aan de expert stellen, ontvouwt zich het verhaal achter het thema. De expert of ScienceLink kan ook vragen stellen aan de klas via de chatbox kunnen antwoorden worden doorgegeven.

Afsluiting
Als afsluiting wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt en komt de winnende foto in beeld.