Groep 6 t/m 8 Online gastles Skeletten door de tijd

Kinderen in zaal ijstijd

Heb jij wel eens geprobeerd een stukje te lopen met een klasgenoot op je schouders? Pff, veel te zwaar! Maar mammoeten en reuzenherten hadden gigantische slagtanden en geweien en konden dit de hele dag. Hoe deden zij dat? In onze zaal De ijstijd kun je ze van dichtbij bekijken en vind je het antwoord. Je ontdekt ook hoe dit zit bij dieren die nu nog leven, zoals een koe en een mens. Heb je zelf een bot gevonden of heb je een vraag? Neem ze dan mee naar deze les!

Programma reserveren

Wil je dit programma graag reserveren? Dat kan vanaf 21 januari. Vul dan het aanvraagformulier in.

Aanvraagformulier

Alles wat je moet
weten op een rij

Online gastles Skeletten door de tijd kort samengevat:

  • Doelgroep: basisonderwijs groep 6 t/m 8
  • Duur online les: 40 minuten 
  • Groepsgrootte: één klas, met minstens één begeleider vanuit school
  • Benodigdheden: smartboard of andere videoverbindingsmogelijkheid met internet
  • Voorbereiding in de klas: 1. Leerlingen bedenken vragen voor expert (voorbereidende les beschikbaar); 2. Leerlingen kunnen gevonden botten en fossielen meenemen om te determineren.
  • Aansluiting kerndoel: De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen (kerndoel 41). Specifiek: overeenkomsten en verschillen in bouw en voortbeweging van mens en zoogdier.

Verloop van
de online les

In deze online les is de klas via Google Meet live verbonden met een educatief begeleider van Naturalis. De les vindt plaats in zaal De ijstijd en in de werkplaats met botten en fossielen. In de week voor de les is er een testmoment. 

Testmoment (15 min): een week voor de online les
Een educatief begeleider heeft een week voor de les contact met de leraar van de klas door middel van Google Meet. Dit geeft de gelegenheid de verbinding en aanpak te testen en mogelijke vragen te beantwoorden.

Online les (40 min)
We starten met een korte oriëntatie op het onderwerp botten, skeletten en fossielen in de werkplaats. Hebben de leerlingen zelf een bot of fossiel meegenomen? Dan bekijken we die samen. Anders wordt gewerkt met materiaal uit de werkplaats. Hebben de leerlingen vragen over het onderwerp? Dan mogen ze die allemaal stellen.

Tijdens de les zien de leerlingen botten van nu, maar ook botten uit de ijstijd. Ze leren hoe je botten kunt herkennen en waar de vorm van het bot voor is. De focus ligt op de wervels (rug) van verschillende dieren, waaronder de mens. 

Met de camera nemen we een kijkje in zaal De IJstijd. Giganten als de mammoet en het reuzenhert kunnen van dichtbij worden bestudeerd. Ook krijgen de leerlingen een beeld van hoe Nederland eruit zag in de laatste ijstijd.

 

Boekingsinfo
bereid je bezoek voor

Informatie over praktische zaken als parkeren, kluisjes en huisregels.

Boekingsinfo

Jongeren in het museum