Groep 5 en 6: Workshop Natuurtalent

Workshop natuurtalent

Ooit de dikke huid van een olifant, de gekartelde zaag van een zaagvis of de zachte haren van een leeuw gevoeld? Aanraken is verplicht! Je ontdekt vormen in de natuur en waar die handig voor zijn. Welke talenten hebben dieren en planten? Je maakt hierover een eigen kwartet. De talenten van de allerkleinste levende wezentjes zie je met digitale vergroters pas echt goed. 

Reserveer direct

Ben je geïnteresseerd in deze workshop? Reserveer dan gemakkelijk je bezoek online en vul het aanvraagformulier in.

Naar het formulier

Alles wat je moet weten
op een rij

  • Type: workshop
  • Voor: groep 5 en 6
  • Duur: 120 minuten
  • Aantal leerlingen: minimaal 15, maximaal 36
  • Ruimtes: werkplaats Nu en tentoonstelling Leven
  • Vanuit school: één ouder/begeleider per tien leerlingen
  • Vanuit Naturalis: één educatieve begeleider
  • Hoofddoel: leerlingen observeren, onderzoeken en vergelijken dieren en planten met elkaar en begrijpen dat bepaalde vormen handig zijn voor een bepaalde functie
  • Aansluiting kerndoel: leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen
  • Kernwoorden: patronen, vorm-functie, omgeving

Download hier de docentenhandleiding

Verloop van het programma
in het museum

De hieronder gehanteerde tijdsplanning is een indicatie.

0-45 minuten: onderzoeken in de workshopruimte
De leerlingen starten in de workshopruimte onder begeleiding van onze educatieve begeleider met een korte introductie. Wat zijn talenten en welke talenten hebben dieren en planten? Dit gaan we onderzoeken door natuurtalentkwartet te spelen. Leerlingen bekijken in groepjes echte opgezette dieren en vele onderdelen van dieren. Lukt het om zoveel mogelijk talenten te vinden? Of vier dieren met hetzelfde talent? Kwartet! Ouders/begeleiders vanuit school worden gevraagd de leerlingen te ondersteunen.

45 - 75 min: kwartet maken en zaalbezoek Leven
Iedere leerling krijgt een eigen kwartetboekje om verder aan te vullen. Welke dieren zijn echte verstoppers, kouverdragers of supersnellen? Met stickers en tekeningen maken de leerlingen diverse eigen kwartetten in de workshopruimte en in zaal Leven. In deze zaal zijn ongeveer duizend opgezette dieren te zien die nu op de wereld voorkomen.

75 - 110 min: onderzoeken van het kleine in de natuur
Naast grote en opvallende dieren zijn er ook heel veel kleine dieren op de wereld. Met behulp van microscopen bekijken de leerlingen onder andere kleine zaden, insecten en schelpen. Kijk goed! Welke talenten hebben deze hele kleine dieren en planten?

110 - 120 min: afsluiting
De educatieve begeleider sluit de workshop af door een dier met onverwacht veel talent te bespreken. Daarnaast zijn er allerlei spelletjes met kwartet te doen, zoals wie ben ik. Raadt de educatieve begeleider welk dier hij/zij is? Speel het zelf thuis of op school ook!

Boekingsinfo
bereid je bezoek voor

Informatie over praktische zaken als parkeren, kluisjes en huisregels.

Boekingsinfo 

Jongeren in het museum