Alle niveaus en klassen Workshop Dier op papier

Dier op papier

De opgezette dieren in Naturalis staan voor altijd stil. Ideaal om ze van heel dichtbij te bekijken en te tekenen. Verwonderende opdrachten met echte voorwerpen en een presentatie over dierkunst geven inspiratie om zelf een dier te gaan tekenen. In zaal Leven kiest ieder uit honderden objecten een dier: een lief aapje, een bloeddorstige krokodil, of een... Al schetsend vangen de leerlingen de dieren op papier. In de werkplaats worden de schetsen uitgewerkt met kroontjespennen, penselen en sepia- inkt. De leerlingen kiezen zelf hun laatste opdracht: Het maken van een wetenschappelijke tekening met een microscoop of een reconstructietekening van een dinosaurus in zaal Dinotijd. Let op: Tijdens deze workshop worden één of twee zalen in het museum bezocht. Als er een zelfstandig bezoek bijgeboekt wordt kunnen de overige zalen ook bezocht worden. 

 

Programma reserveren

Wil je dit programma graag reserveren? Vul dan het aanvraagformulier in.

Aanvraagformulier

Alles wat je moet weten
op een rij

Dier op papier kort samengevat:

  • Doelgroep: het programma wordt in niveau aangepast aan de groep
  • Duur: 120 minuten
  • Aantal leerlingen: maximaal 28
  • Ruimtes: Werkplaats Nu en zaal Leven
  • Vanuit school: één begeleider per vijftien leerlingen
  • Vanuit Naturalis: twee begeleiders
  • Hoofddoel: leerlingen ervaren dat je de relatie tussen vorm en functie bij een dier kunt ontdekken als je goed kijkt

Verloop van het programma
in het museum

Het programma bestaat uit vier onderdelen. De hieronder gehanteerde tijdsplanning is een indicatie.

0-30 minuten: workshopruimte
Een educatief begeleider ontvangt de klas in de workshopruimte. We beginnen met echte objecten: hoe denken de leerlingen dat dieren eruit zien en hoe is dat echt? Daarnaast tekenen ze objecten na in drie stappen. Telkens krijgen ze één minuut om roulerend met andere leerlingen achtereenvolgens de kop, het lijf en andere delen van een dier te tekenen. Hierop volgt een korte presentatie over diverse oude illustraties en tekentechnieken om zodoende zelf zo goed mogelijk aan de slag te gaan met tekenen. 

30-80 minuten: museumzaal Leven
Leerlingen gaan met papier en potlood op pad in de zaal om een dier na te tekenen. De educatief begeleider loopt rond om hen hierbij te helpen. Na een klein half uur gaan ze terug naar de workshopruimte om hun tekening met sepia-inkt uit te werken. Al doende leren de leerlingen meer over hun dier en de tekentechnieken die ze hierbij kunnen gebruiken. 

80-110 minuten: workshopruimte of museumzaal Dinotijd
Leerlingen krijgen een korte introductie op wetenschappelijk tekenen. Waarom doen we dit bij Naturalis? Leerlingen mogen kiezen tussen twee opdrachten. Teken een klein dier na met behulp van loepjes en microscopen. Of ga naar de dinozaal en probeer te bedenken en tekenen hoe een dino er met vel uitgezien heeft. 

110-120 minuten: workshopruimte
De leerlingen kiezen een van de eerder getekende dieren. De begeleider weet niet welk dier dit is en stelt vragen en probeert het dier als slotopdracht te tekenen.

Boekingsinfo
bereid je bezoek voor

Informatie over praktische zaken als parkeren, kluisjes en huisregels.

Boekingsinfo

Jongeren in het museum