Snavelinsecten op de foto

24 augustus 2022
Het holotype van een cicadasoort

Dit is hem dan: Pseudaufidus trifasciatus, een cicadensoort die in 1957 werd beschreven door de Leidse entomoloog en curator H.C. Blöte. De cicade op de foto is niet zomaar “een” exemplaar van die soort, het is het zogeheten holotype: het exemplaar dat gebruikt is bij de originele soortbeschrijving die Blöte maakte. Het is de eerste van zijn soort die deze naam kreeg en als het ware de vertegenwoordiger van deze soort naar de mensheid toe; in wetenschappelijke zin is het dé Pseudaufidus trifasciatus.

Volg onze verhalen

Bij Naturalis zijn we dag en nacht bezig om de collectie aan te vullen als rijksmuseum, academisch onderzoeksinstituut en erfgoedinstelling.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Digitalisering
van holotypes

Bij Naturalis werken we er hard aan om onze wetenschappelijke collectie digitaal beschikbaar te maken, inclusief genetische informatie. De holotypes hebben daarbij de hoogste prioriteit gekregen. De snavelinsecten - een groep waar onder meer cicaden en  bladluizen bij horen - mogen als eerste. Daar heeft Naturalis er enkele honderdduizenden van, waaronder zo’n 750 holotypes. 

Een label bestemd voor een holotype
Labels van het holotype

En dus gaat collectiebeheerder Max Caspers met een team één voor één alle exemplaren met de rode holotype-etiketten af. Ze worden geregistreerd, gaan op de foto en worden in de toekomst bemonsterd voor DNA-onderzoek. Als het team klaar is, komen ze allemaal goed beheerd bij elkaar te staan. Vanuit de wetenschap is er namelijk veel vraag naar deze exemplaren. Caspers: ‘Deze typen vormen de kern van de collectie en de basis voor de naamgeving van de natuur.’

Meer informatie

Profielpagina Max Caspers