Keverlades roet, stof en juweeltjes

29 mei 2024
Valerie in het keverdepot

Een groot deel van de ladendeksels is tamelijk tot erg vies. Het CollAction-team is aan de slag gegaan met de keverlades, en produceert vele vieze zwarte glassexdoekjes, en schone glasplaten. En af en toe komen we keverjuweeltjes tegen. 

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Vieze staat
van de laden

Jarenlang staan de insectenladen bij de verzamelaar, in de opslag, in het depot. Na decennia zorgt het neergedaalde stof en vuil voor zwarte handen als je zo’n lade hanteert. Een groot deel van de ladendeksels is om die reden tamelijk tot erg vies. Aan de buitenzijde gaat het om grootstedelijk stof/roet, aan de binnenzijde om vettige neerslag (afkomstig van de kevers). Vooral de smerige buitenzijde is niet prettig bij het werken in de collectie. 

Klus van
een halfjaar

We pakken de kevercollectie op de achtste verdieping in de depot-toren aan. Het gaat om 16.000 lades in bijna 700 kasten. Het CollAction team is nu vijf maanden bezig met deze klus. Omdat je maar 2 uur per dag in het depot mag werken, beginnen we met deze klus tot aan de koffiepauze. Het team werkt stevig door en haalt bijna 25 lades per uur per persoon. In dit tempo klaren we de klus in een half jaar. 

Juweeltjes
tussen de kevers

Op deze manier laten we de hele collectie door onze handen gaan, en vaak zien we de mooiste kevers. De gouden kevers die we tegenkomen lijken juweeltjes, en zijn dat ook bijna: ze zijn goud gespoten om er elektronenmicroscopie-foto’s van te kunnen maken. Dus het zijn geen keverkoningen, wat we eerst dachten!                          

Een keverlade