Van dia naar data: Botanisch archief inventarisatie

4 juni 2024
Panos, Floris en Rob op zoek naar dia's

In mei heeft het CollAction-team meer dan 50.000 botanische dia's van Wageningen University & Research geïnventariseerd. Dit zijn vooral foto's van planten in het veld of in kassen. Het team selecteerde 3.000 dia's die zijn opgenomen in onze collectie. Deze dia's worden gescand en toegevoegd aan onze database. Op de foto: Panos Skandalos, Floris Heemskerk en Rob van den Berg op zoek naar dia's.

Volg onze verhalen

Volg hier het nieuws over het museum en het dagelijkse werk en ontdekkingen van onze onderzoekers.

FacebookTwitterInstagramYouTube

Groot archief aan
botanische foto's

Naturalis beschikt over een groot archief met notitieboeken, brieven, landkaarten met notities, foto's en dia's. Deze collectiestukken horen bij bekende en minder bekende onderzoekers die informatie met elkaar uitwisselden over expedities, vondsten uit de natuur en objecten in onze collectie. Een onderdeel van het archief van Naturalis is de mediatheek, met een grote verzameling van films, foto's, dia's, tekeningen en schilderijen. Daarin vind je  foto's van planten in het veld en planten in kassen. Ook vonden we foto's van pagina's uit wetenschappelijke tijdschriften. 

Werkwijze
inventarisatie

In de mediatheek heeft het CollAction-team een grote collectie botanische dia's geïnventariseerd. De collectie behoort tot het voormalige archief van de WUR. De collectie bestaat uit dia's met planten die in Afrika groeien. Sommige van de planten op de dia's zijn ook opgeslagen in onze botanische collectie. Die dia’s willen we graag scannen, zodat we er een digitale afbeelding van hebben. Deze afbeelding kunnen we vervolgens in onze collectie-database koppelen aan de planten in de collectie.

botanische dia onder vegrootglas

Grote stappen
in de inventarisatie

Voor deze inventarisatie is een flink aantal meters aan kaartenbakken uitgezocht. Er zijn namelijk meer dan 50.000 botanische dia's geïnventariseerd. Op zo'n 3.000 dia's stonden planten die in onze botanische collectie zijn opgenomen. Ook selecteerden we de dia's waarop onderzoekers te zien zijn die de planten voor onze collectie hebben meegenomen. 

houten dia-kist
dia-bakken

Ruimte besparen
met de database

Deze dia's worden binnenkort gescand, waarna de digitale afbeeldingen gekoppeld worden aan de planten in de database. Na het scannen is het niet meer nodig om de dia's fysiek in opslag te bewaren, dit zal veel ruimte besparen.