Doe
een oevercheck

Welke planten groeien langs sloten en plassen? En wat zegt dit over de kwaliteit van de oevers? Hier hopen we samen achter te komen door in kaart te brengen welke planten langs oevers groeien. Daarvoor gaan we op zoek naar 23 gemakkelijk-te-herkennen plantensoorten, die iets zeggen over de biodiversiteit van oevers. Met de resultaten kunnen we oeverbeheer verbeteren en de biodiversiteit rond oevers vergroten. Iedereen kan meedoen door in je eigen buurt de sloten, plassen en kanalen te inspecteren met behulp van de Oeverplanten-app. Dit kan van 15 mei tot 15 september 2023.

Doe mee aan het oeverplanten-onderzoek

Het Oeverplanten-project is een project van Naturalis, met steun van Universiteit Leiden en ‘Ontdek Natuur in jouw Buurt

Sloot met dijkje en oeverplanten
Deelnemer oefenplantenproject

Pak je loep
en ontdek verborgen stadsnatuur

Met ‘Verborgen stadsnatuur’ hopen we samen met stadsbewoners meer te weten te komen over de verborgen natuur in de stad. Samen onderzoeken we mossen, korstmossen en bodemleven. De kennis die we opdoen gebruiken we om steden groener en klimaatbestendiger te maken. Wat voor verborgen stadsleven vind je precies in de stad? En kun je korstmossen gebruiken als graadmeter voor hittestress? Samen met jou hopen we deze vragen te beantwoorden!!

Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken. Ga je mee op stadssafari het onzichtbare leven ontdekken? Kijk dan op deze pagina om erachter te komen wat jij voor ons kan betekenen. 

Dooiermos op een boom

Schelpenteldag
struin het strand af

Help je mee schelpen te tellen? Niet alleen leuk, maar ook ontzettend nuttig! Tijdens de schelpenteldag help je de wetenschap met het verzamelen van gegevens over schelpen van de Nederlandse stranden. De data helpt ons inzicht te krijgen in wat er voor onze kust leeft, en hoe de samenstelling van dit zeeleven over de jaren heen verandert. Ook jij kan ons hierbij helpen door op 25 maart honderd schelpen te rapen, om ze vervolgens op soortnaam te brengen. Met behulp van de zoekkaart en de experts op het strand is dat een fluitje van een cent. Heb je iets gevonden dat niet op de kaart staat? Dan is dat een bijzondere vondst! Onze vrijwilligers op de stranden en de 'Schelpdesk' in Naturalis helpen je dan graag met uitzoeken wat het is! 

Meer informatie nodig over deze dag? Kijk dan op de website van de schelpenteldag

Schelpen op het strand

Nationale Bijentelling
Hommels, bijen en andere bestuivers

Draag jij ook je steentje bij? De Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar, maar daardoor ook 80% van onze voedselgewassen en 75% van onze wilde planten. We kunnen dus niet zonder bestuivers! Daarom organiseert Naturalis elk jaar in april de Nationale Bijentelling. Door mee te doen komen wij te weten welke hommelsoorten en andere wilde bijen in Nederland voorkomen en in welke aantallen. Ook krijgen we inzicht in hoe we wilde bijen het beste kunnen helpen, zodat ze voldoende voedsel en onderdak krijgen. Zet je in voor de wilde bij en doe mee aan de Nationale Bijentelling!

Lastig om de soorten uit elkaar te houden of meer informatie nodig? Kijk dan snel op de website van de Nationale bijentelling

Kinderen die meedoen aan de Nationale Bijentelling
Wegvliegende hommel op een bloem

Agenda

Op de website van 'Ontdek Natuur in jouw Buurt' vind je ook landelijke projecten. 'Ontdek Natuur in jouw Buurt' is een citizen-science werkgroep van IVN, KNNV en Naturalis voor de Leidse regio.