Langnek als bouwpakket

17 december 2018
De camarasaurus in stukjes

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de Camarasaurus: de iconische langnekdino van Naturalis. Ken je hem nog uit ons oude museum? Daar stond hij op de eerste verdieping, maar stak zijn nek door het plafond en keek je op de tweede verdieping in de ogen. Zó groot is zo'n beest dus. Onze nieuwe zaal Dinotijd is niet voor niets 12 meter hoog!

Het skelet is ooit opgezet en gemonteerd in het museum zelf. Dat bleek tijdens het afbreken in 2016 een probleem. Het frame waarmee de botten op zijn plek gehouden werden, bestond uit één geheel. We konden niet anders dan het frame uit elkaar zagen.

Op dit moment wordt het frame weer in elkaar gezet met liefde en vakmanschap door de Leidse Instrumentmakers School (LIS). En het wordt beter dan ooit. En futureproof. Het moet straks netjes in en uit elkaar kunnen. Mocht de Camarasaurus ooit van zijn plek moeten, zijn wij helemaal voorbereid.

Hoe leg je de vriendelijke lassers en ingenieurs van het LIS uit wat je wilt en verwacht? "Kunt u voor ons een uiterst stevig frame maken voor een dinosaurus dat ook weer uit elkaar kan?" Na de eerste verbaasde gezichten was er één woord voor nodig dat precies beschreef wat we van ze wilden. "Kunt u het frame IKEAficeren?" -"Komt voor elkaar!". Dank aan de mooie samenwerking met het LIS.

Wordt vervolgd!

 

Martijn Guliker

Preparateur, Naturalis Biodiversity Center.

Nieuwsgierig geworden?

Lees hier meer van onze dino-verhalen.

Hoe leg je de vriendelijke lassers en ingenieurs van het LIS uit wat je wilt en verwacht?

camarasaurus in stukjes
camarasaurus in stukjes