Ontdek het
nieuwe Naturalis

Het nieuwe museum van Naturalis is een combinatie van zien, doen en beleven. In negen indrukwekkende zalen beleeft jong en oud straks de rijkdom van de natuur. 

We kunnen niet wachten om alle mooie zalen te laten zien. Vanaf 31 augustus zijn we weer open en we hopen je dan snel tegen te komen.

Ontdek hier de nieuwe museumzalen

binnenkant naturalis
buitenkant Naturalis

Waarom
we verbouwen

Het oude museumgebouw werd ontworpen voor 150.000 bezoekers per jaar, maar de aantallen stegen de laatste jaren hard (naar 410.000 in 2016). Ook ontbrak het aan ruimte om de immense T. rex te tonen. De collectie van Naturalis groeide de afgelopen jaren naar ruim 42 miljoen objecten. Depotruimte om deze goed te bewaren en beheren werd veel te klein. Ook een toename van het aantal onderzoekers zorgde voor een dringende vraag naar meer labruimte en kantoren. Het vernieuwde Naturalis vormt het antwoord op al deze uitbreidingsvraagstukken.

In deze korte film vertellen directeur Edwin van Huis van Naturalis en architect Michiel Riedijk over de bouw van het nieuwe Naturalis.  

Bekijk de film met geluid

Placeholder
Natuursteen gevel Naturalis Biodiversity Center

Vlogs
Naturalis bouwt

In een reeks vlogs geeft Corine van Impelen van Naturalis je een kijkje achter de schermen op de bouwplaats. In deze aflevering spreekt ze adjunct directeur Jeroen Snijders van Naturalis in de collectietoren en de nieuwe depots. 

Aflevering 4: Onze collectie
Aflevering 3: Ons nieuwe lab
Aflevering 2: De zalen
Aflevering 1: Het nieuwe gebouw

Foto bouw

Naturalis
#achterdeschermen

Naturalis is nog even dicht en ondertussen bouwen we hard aan ons nieuwe museum! Met deze #sneakpreviews neem je de komende tijd een kijkje achter de schermen. Ben je er klaar voor? Hou je vast, want in de eerste sneak preview laten we een giraffe vliegen naar de  etage! 

Bekijk sneak preview 01

Bekijk sneak preview 02

Bekijk sneak preview 03

Animatie Naturalis gebouw

Naturalis
Onderweg

Ons museum is even dicht. Maar we trekken door het land. Met echte collectie, verhalen en leuke activiteiten. Zo laten we je toch van alles ontdekken over de natuur en biodiversiteit. 

Bekijk waar Naturalis Onderweg komt 

naturalis bouwt

Het nieuwe
gebouw

In het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten (NRA) wordt het oude museum gerenoveerd en heringericht tot kantoor en extra depotruimte voor de collectie. Daar tegenaan wordt een nieuw gebouw opgetrokken: een groot en licht atrium, de horecafaciliteiten, museumwinkel en negen prachtige nieuwe zalen. Ook een volledig nieuw laboratorium wordt onderdeel van de nieuwbouw. Het eindresultaat is een bijzonder ensemble van verschillende aaneengesloten bouwdelen, rondom de centrale collectietoren, die allen een eigen functie hebben.

Gebouw Naturalis
Binnenkant Naturalis Atrium