Waarom
we verbouwen

Het oude museumgebouw werd ontworpen voor 150.000 bezoekers per jaar, maar de aantallen stegen de laatste jaren hard (naar 410.000 in 2016). Ook ontbrak het aan ruimte om de immense T. rex te tonen. De collectie van Naturalis groeide de afgelopen jaren naar ruim 42 miljoen objecten. Depotruimte om deze goed te bewaren en beheren werd veel te klein. Ook een toename van het aantal onderzoekers zorgde voor een dringende vraag naar meer labruimte en kantoren. Het vernieuwde Naturalis vormt het antwoord op al deze uitbreidingsvraagstukken

In deze korte film vertellen directeur Edwin van Huis van Naturalis en architect Michiel Riedijk over de bouw van het nieuwe Naturalis.  

Bekijk de film met geluid

Placeholder
Natuursteen gevel Naturalis Biodiversity Center

Vlogs
Naturalis bouwt

In een reeks vlogs geeft Corine van Impelen van Naturalis je een kijkje achter de schermen op de bouwplaats. In deze aflevering zie je haar samen met hoofd Tentoonstellingsontwerp, Caroline Breunesse. Wat kun je straks verwachten?

Aflevering 2: De zalen
Aflevering 1: Het nieuwe gebouw

Foto bouw

Naturalis
Onderweg

Ons museum is even dicht. Maar we trekken door het land. Met echte collectie, verhalen en leuke activiteiten. Zo laten we je toch van alles ontdekken over de natuur en biodiversiteit. 

Bekijk waar Naturalis Onderweg komt 

naturalis bouwt

Het nieuwe
gebouw

In het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten (NRA) wordt het oude museum gerenoveerd en heringericht tot kantoor en extra depotruimte voor de collectie. Daar tegenaan wordt een nieuw gebouw opgetrokken: een groot en licht atrium, de horecafaciliteiten, museumwinkel en negen prachtige nieuwe zalen. Ook een volledig nieuw laboratorium wordt onderdeel van de nieuwbouw. Het eindresultaat is een bijzonder ensemble van verschillende aaneengesloten bouwdelen, rondom de centrale collectietoren, die allen een eigen functie hebben.

Gebouw Naturalis
Binnenkant Naturalis Atrium