Vind de meeste bijen in jouw wijk: doe mee met de bijen-challenge in omgeving Leiden

6 mei 2022
Bijen zoeken in de buurt

In de week van 21 t/m 27 mei organiseert de gemeente Zoeterwoude samen met Naturalis Biodiversity Center en EIS Kenniscentrum Insecten de eerste lokale bijen-challenge: is jouw wijk het meest bijenrijk? Doe mee en tel bijen en bijenplanten met behulp van ObsIdentify, een handige natuurherkenningsapp voor op je smartphone.

Meld je aan

Je kunt je aanmelden voor de bijen-challenge, de startbijeenkomst en/of de oefendag via het onderstaande inschrijfformulier.

Aanmelden 

Wedstrijd
tussen Leidse wijken

De bijen-challenge is een wedstrijd tussen wijken in de regio Leiden: in welke wijk in Zoeterwoude, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten of Oegstgeest worden de meeste wilde bijen en bijenplanten geteld? Ga de uitdaging aan en tel mee! Uiteraard maken we de winnaar via allerlei kanalen bekend. Door mee te doen leer je niet alleen meer over bijen, je telgegevens dragen ook bij aan de bescherming van bijen. 

Bijenpraat
met experts

De aftrap van deze bijen-challenge vindt plaats op de avond van vrijdag 20 mei (19.30 – 21.30 uur) met een startbijeenkomst in de Eendenkooi (Kooikersplein 1, 2382 EG Zoeterwoude). Tijdens deze bijeenkomst kom je meer te weten over de bijen in je buurt, het belang van citizen science voor de bescherming van bijen en vertellen we je meer over de bijen-challenge. Twee van de sprekers zijn bijen-experts Koos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity Center en Menno Reemer  van EIS Kenniscentrum Insecten, beide een autoriteit op het gebied van bijen. Zie het gehele programma hieronder.

Programma
Hoofdsprekers van dit webinar zijn Koos Biesmeijer, Saskia Klumpers van Naturalis en Menno Reemer van EIS Kenniscentrum Insecten

  • Wat zijn wilde bijen, hun leefwijze en waar komen ze voor in de omgeving Leiden?
  • Het belang van bijen, onderzoek en citizen science.
  • Wilde bijen in de Leidsche tuinen
  • De bijen-challenge: waarom en hoe werkt het? 

Goed
voorbereid

Niet veel ervaring met bijen? Geen probleem! Op zaterdag 21 mei is er een oefendag waarbij je onder begeleiding van experts het veld in gaat. Dit vindt plaats op het bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude. De experts zullen je op weg helpen bij het herkennen van bijen en tips geven hoe je bijen het beste kan fotograferen. Je kunt deze sessie om 10.30 of om 13.00 uur bijwonen. Meer specifieke informatie over de tijd en locatie volgt na aanmelding.

Zo
doe je mee

Om mee te doen met de bijen-challenge moet je de ObsIdentfy-app downloaden op je telefoon. Dit kan via de app-store van je telefoon, beschikbaar voor Apple en Google Play. In de app vind je meer informatie over de bijen-challenge en hoe je mee kunt doen. Verder moet je, om de app te kunnen gebruiken voor de challenge, eerst een account aanmaken op waarneming.nl en inloggen. Tijdens de bijen-challenge ga je naast bijen ook op zoek naar geschikte bijen-planten. De lijst met bijen-planten waarnaar je op zoek gaat tijdens de challenge vind je hier.
 
Je kunt je aanmelden voor de bijen-challenge, de startbijeenkomst en/of de oefendag via dit inschrijfformulier. Geef je snel op, want er is beperkt plaats voor de startbijeenkomst en het oefenuurtje.

Meer
informatie

Neem voor vragen en of opmerkingen contact op met projectmedewerker Saskia Klumpers via saskia.klumpers@naturalis.nl.