Jouw favoriet

Jouw favoriet vitrine

Hoera, Naturalis bestaat 200 jaar! Om dat te vieren openen we onze collectietoren voor één keer. Wat wil jij dat we tentoonstellen in het museum? Verwonder je over drie voorwerpen met een bijzonder verhaal en stem op jouw favoriet.

Locatie
LiveScience
Leeftijd
Alle leeftijden
Prijs
Gratis op vertoon van museumticket

Stemmen maar
September

De Zeepokken, het Rauwolf Herbarium of de Wittpenn collectie....  Wat moeten wij volgens jou van 1 september tot en met 30 september tentoonstellen in LiveScience? Op 1 september maken we het winnende object bekend via Facebook, Instagram en deze pagina. Vergeet niet straks weer langs te komen in het museum!

Stem nu

Winnaar juli
Duivenboek

Dit prachtige Franstalige duivenboek vol kleurige platen is gemaakt door de bekende vogelkenner Coenraad Jacob Temminck (1778-1858) en de Franse kunstenares Pauline Knip (1781-1851). Deze eerste versie van 1808 is zeer zeldzaam en daarom ook heel kostbaar. Het betreft Temmincks eigen exemplaar waarin ook de originele tekeningen zijn meegebonden. De samenwerking die hij  eerder in zijn carrière had met Knip eindigde in een grote teleurstelling. Aangezien Temminck in Nederland woont, ver weg van de uitgeverij in Parijs, vraagt hij aan Madame Knip om de verdere publicatie van de duivenserie te begeleiden. Zonder zijn medeweten verandert ze de titel, laat haar naam als eerste en ook groter op de titelpagina zetten, en haalt delen van de tekst van Temminck eruit.

Toen hij in 1811 Parijs weer bezocht en de slinkse praktijken ontdekte, werd hij woedend, maar er viel niets meer aan te doen. Madame Knip was inmiddels bevriend geraakt met keizerin Marie Louise, de echtgenote van Napoleon Bonaparte. Tegen iemand met zulke machtige vrienden viel niets te beginnen.

Duivenboek

Winnaar december
Boomkangoeroe

Deze boomkangoeroe is afkomstig uit Nieuw Guinea. In 1828 besloot koning Willem I om een expeditie naar Nieuw Guinea te sturen om dit gebied als Nederlandse kolonie op te eisen, voordat Groot-Brittannië dit zou doen. Op de expeditie werden ook vijf leden van de Natuurkundige Commissie meegenomen om wetenschappelijk aanzien aan de expeditie te geven. Hun voornaamste taak bleek echter het adviseren over de geschiktheid van het klimaat, grond en natuur voor een nederzetting.

Na de inbezitneming van Nieuw Guinea verzamelden de natuurkundigen naar hartelust dieren planten en etnografica tot ze begin september richting Timor vertrokken. Hun fenomenale collectie van objecten en manuscripten voegde toen veel toe aan de Westerse kennis van Nieuw Guinea. De objecten en aantekeningen hiervan bevinden zich nu deels in Naturalis, en deels in Museum Volkenkunde. 

 

Boomkangoeroe