Aafke Oldenbeuving

Aafke Oldenbeuving vijgen verzamelen in Panama

Op een of andere manier heeft het proces van evolutie, hoe het soorten vormde en soortvorming veroorzaakte, mij altijd gefascineerd. Nu heb ik het privilege om evolutionair onderzoek te doen naast mijn functie als biologiedocent in het voortgezet onderwijs. Voor mijn PhD-thesis bestudeer ik vijgen en hun bestuivende wespen in het tropische bos in Panama. Meer specifiek wil ik begrijpen hoe vijgenwespen geurstoffen van vijgenbomen gebruiken om hun gastheer te herkennen.

Sleutelwoorden

Evolutie, chemische ecologie, neotropen, vijg-vijgenwesp mutualisme

Onderzoek
interesse

Vijgen en hun vijgenwespen vormen misschien wel een van de meest iconische en indrukwekkende mutualismen in de natuur en hun reproductiecycli zijn nauw geïntegreerd.

Vijgen en hun vijgenwespen vormen misschien wel een van de meest iconische en indrukwekkende mutualismen in de natuur en hun reproductiecycli zijn nauw geïntegreerd.

Elk van de tenminste 700 vijgensoorten (genus Ficus) zijn volledig afhankelijk van een of twee wespensoorten voor bestuiving. Op hun beurt kunnen vrouwelijke vijgenwespen alleen eieren leggen in syconia, de voortplantingsorganen van vijgenbomen.

Vluchtige stoffen geproduceerd door vijgenbomen zijn belangrijk voor gastheerherkenning door vijgenwespen. Mogelijk kunnen deze vluchtige stoffen zelfs de gastheerspecificiteit van de wespen in stand houden. Als dat zo is, dan kan de reactie van vijgenwespen op vijgengeuren een rol hebben gespeeld in soortvorming bij vijgen. Meer informatie (Nederlands): natuurwijzer.naturalis.nl 

Foto links: een vijgensyconium en vijgenwespen die eruit zijn gekomen.

 

Een vijgensyconium en vijgenwespen die eruit zijn voortgekomen
Aafke Oldenbeuving monsters nemen van een vijgenboom