Unieke
tentoonstelling

De tentoonstelling is van 30 september 2020 tot en met 17 april 2021 te bezoeken.

Hoogtepunten van 200 jaar verzamelen

In de jubileumtentoonstelling Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis laten we 25 topstukken uit onze collectie zien. Deze bijzondere objecten zijn voor het eerst, of sinds lange tijd, te bewonderen. 200 dagen lang tonen we deze topstukken en hun verhalen. Om daarna hun plek in de collectietoren weer in te nemen. Objecten als de uitgestorven Kaapse leeuw en de Darwinvinken werpen samen licht op de indrukwekkende geschiedenis van Naturalis. Onderdeel van de tentoonstelling vormen portretten van bijzondere Nederlanders met hún favoriete natuurhistorische schat uit de rijkscollectie.

Lees meer

Making of foto Yvette van Boven met het En Tibi herbarium
Orang oetan

Bijzondere publicatie
200 collectieverhalen

Het boek 'Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis' is een ode aan de indrukwekkende rijkscollectie van Naturalis en de verhalen die het met zich meedraagt. Verhalen over de passie van verzamelaars en de inzichten die collecties bieden. Complete walvisskeletten komen voorbij, verpakt in grote houten kisten. Maar er is ook aandacht voor het allerkleinste mosmijtje, geplet tussen het dek- en objectglaasje van een microscooppreparaat.

Van onschatbare waarde

Het boek Van onschatbare waarde, met een aanbeveling van André Kuipers, wordt gepubliceerd ter ere van het 200-jarig bestaan van Naturalis. Ruim 70 experts onder redactie van Eulàlia Gassó Miracle en Tiny Monquil van Naturalis, hebben zorgvuldig 200 sleutelstukken gekozen uit een collectie van meer dan 42 miljoen objecten.

Cover boek
Zeepokken in walvishuid

Wie wat
bewaart

Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum van Naturalis werd het boek Wie wat bewaart geschreven.

Twee eeuwen Nederlandse natuurhistorie

In dit boek diepen meestervertellers Freek Vonk en Menno Schilthuizen de rijke geschiedenis van Naturalis Biodiversity Center uit. Ze nemen de lezer mee op reis door de geschiedenis van de natuurwetenschap: van de allereerste insectenverzameling van een driejarige prins tot de precieze kunst van natuurkundig illustreren en overzeese verzamelexpedities. Wie wat bewaart is een heerlijk verslag van de bijzondere historie van Naturalis en laat ons kennismaken met de vele wetenschappers, verzamelaars en natuurliefhebbers die een bijdrage hebben geleverd aan de uitbreiding en het behoud van de unieke collectie.

Auteurs Freek Vonk en Menno Schilthuizen

Gala
van de Biodiversiteit

Het Gala van de Biodiversiteit dat Naturalis in samenwerking met New Scientist organiseert, is onderdeel van de aftrap van het jubileumjaar. Het is belangrijker dan ooit dat we kennis verzamelen om te weten welke soorten er zijn. Want als je weet wat er is, weet je ook wat je moet behouden. Het Gala brengt een ode aan al het leven.

Vanuit hun eigen, unieke perspectief vertellen diverse sprekers hoe zij de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur ervaren. Ze onthullen de laatste stand van zaken binnen hun wetenschappelijk onderzoeksgebied. Een greep uit de line-up: André Kuipers, Koos Biesmeijer (Naturalis), Natasja Oerlemans (WNF), Anita Scholte op Reimer (Albert Heijn), Eva Koffemans (VN jongerenvertegenwoordiger), Katja Peijnenburg (Naturalis) en Jelle Reumer.

Lees meer

Gala van de Biodiversiteit

Bijzondere
randprogrammering

Verhalen over vroeger en de toekomst

Vanaf woensdag 30 september, de start van ons jubileumjaar, organiseren we tal van activiteiten in het kader van ons 200-jarig bestaan. We vertellen de meest bijzonder verhalen achter objecten uit onze collectietoren. En geven jou de kans op een favoriet te stemmen die we vervolgens tentoonstellen in het museum!

Bekijk alle activiteiten in de agenda 

 

Darwinvinken

Mede mogelijk
gemaakt door

Zowel de bijzondere tentoonstelling als het boek 'Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis' zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds. De BankGiro Loterij steunt cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. De BankGiro Loterij VIP-KAART geeft gratis toegang tot Naturalis. Het Mondriaan Fonds is het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultuur.