Spring naar inhoud Spring naar navigatie

De darmen zijn weg!

Geplaatst op 09-01-2012 door Astrid Kromhout

Hier is een servetje, dat kun je tegen je neus houden als het te erg gaat stinken. ScienceLink Els deelt vrijdag 6 januari servetjes uit. Om kwart voor een is er al geen plek meer op de tribune in LiveScience. Heel veel mensen willen wel eens weten hoe een maanvis er van binnen uit ziet. Visonderzoeker Martien van Oijen gaat sectie uitvoeren op een aangespoelde maanvis. Dat kan een vies klusje worden, maar dat weerhoudt niemand ervan om te komen kijken. Integendeel: misschien is dat juist wel spannend. Een verwachtingsvol geroezemoes vult de zaal. Deze maanvis is gisteravond uit de vriezer gehaald, maar hij is al meer dan een week dood, zegt Els.

Waarom heet het een maanvis?

Opgezette maanvis en visskeletten

Opgezette maanvis en visskeletten

Dan rijdt Martien een karretje de zaal in. Daarop een opgezette maanvis en een aantal mooievisskeletten. Hij heeft ze speciaal uit de wetenschappelijke collectie gehaald. Het gaat beginnen! Meteen komen er al veel goede vragen vanuit het publiek. Waarom heet het eigenlijk een maanvis? Hij ziet er natuurlijk heel gek uit. Heel rond, met twee van die grote vinnen aan weerszijden. Soms drijven ze plat aan de oppervlakte en dan lijken ze op een maan. Ze hebben ook parasieten bij zich, die oplichten, dan lijkt het net of een maanvis zelfs een beetje licht geeft. In Engeland noemen ze hemook wel zonnevis, vanwege die gekke gewoonte omDeze naam komt van de vreemde gewoonte om vlak onder het wateroppervlak helemaal plat te gaan liggen. Het lijkt dan net of ze liggen te zonnebaden. Waarom ze dat doen, weten we eigenlijk niet. Het kan zijn dat op deze manier vogels makkelijk hun parasieten weg kunnen pikken. Het kan ook zijn, dat ze zich laten opwarmen door de zon. Ze duiken soms heel diep, waar het heel koud is. Waarom wordt deze maanvis nu geopereerd? vraagt een jongetje. Ik ga straks de maag en darmen eruit halen, antwoordt Martien. Omdat ik graag wil weten wat hij gegeten heeft. Maanvissen eten veel kwallen, maar sinds een tijdje weten we dat ze ook wel kreeftjes en krabbetjes eten. En soms vergist hij zich en slokt hij plastic op. Dat lijkt immers veel op een kwal.

Afgrijzen

De eerste snede

De eerste snede

Als Martien de eerste snee maakt met een scherp mes, wordt het stil. Maar als hij de lever eruit haalt, gaat er een geluid van afgrijzen door de zaal. Toch wel heel vies en bloederig! Kinderen vooraan doen als een soort reflex hun servetje over hun neus. Maar de nieuwsgierigheid overheerst.

De darmen zijn weg

De darmen zijn weg

Zeker als Martien op zoek gaat naar de darmen. He, zegt hij verbaasd, de darmen zijn weg! De buik lijkt leeg te zijn. Hoe kan dat nou? vraagt Els die ook in het lege gat tuurt. Tsja, het kan best zijn dat een meeuw zijn darmen er al uitgepikt heeft, denkt Martien. Hij is wel een beetje beschadigd. Dat kan gebeurd zijn toen hij op het strand lag.

De maag van de maanvis

De maag van de maanvis

Gelukkig is de maag er nog wel. Die gaat onder de microscoop, om te bekijken wat erin zit. Verder maakt Martien de maanvis niet open. Dat gaat preparateur Bas Perdijk doen, op zaterdag 14 januari .

Verfrommeld skelet Om de mensen toch te laten zien hoe het skelet eruit ziet, heeft Martien dat uit de collectie gehaald. Een beetje verfrommeld ziet het eruit. Dat komt, omdat het uit kraakbeen bestaat. Dat is heel anders dan bij gewone vissen. Een maanvis ziet er niet alleen van buiten gek uit, ook van binnen lijkt hij nergens op. En dat maakt, dat het beest nog steeds een beetje mysterieus is. Maar het mysterie is na vanmiddag iets opgehelderd. De autopsie is klaar. En de servetjes kunnen de prullenbak in.

De autopsie is gereed.

De autopsie is gereed.