NCB Naturalis

Bouwen aan de toekomst

Sinds 1 september 2016 is het grootste deel van ons museum gesloten voor een verbouwing. Het museum wordt van binnen gerenoveerd en heringericht tot depotruimte, kantoorruimte en laboratoria. Tegen het gebouw wordt gelijktijdig het nieuwe museum gebouwd, dat eind 2018 opent. In de tussentijd is Naturalis open in het entreegebouw (Pesthuis) met tijdelijke tentoonstellingen.

Waarom Naturalis verbouwt

Naturalis is de afgelopen jaren flink gegroeid. Niet alleen de natuurhistorische collectie telt inmiddels ruim 37 miljoen objecten. Ook het medewerkersaantal groeide door enkele fusies, evenals de bezoekersaantallen die in 2015 stegen tot 340.000. De geplande uitbreiding is hard nodig. Medio 2016 starten de werkzaamheden die volgens planning tot eind 2018 duren.


Doorsnede

De bouwplannen

Bij de verbouwing wordt het huidige museumgebouw van buiten in tact gehouden, maar van binnen grondig verbouwd en heringericht tot kantooromgeving, depot- en onderzoeksruimte. Tegen het bestaande gebouw wordt aan de westzijde het nieuwe museum opgetrokken. Het totaalontwerp van zowel de renovatie van het bestaande deel als de nieuwbouw is gemaakt door Neutelings en Riedijk Architecten. Volgens de huidige planning zijn de renovatie en nieuwbouw eind 2018 voltooid. Onze gehele collectie wordt vanaf dan bij elkaar onder één dak beheerd, in directe nabijheid van de onderzoekers van Naturalis. En nabij het museum, waar in negen zalen een deel van de collectie te zien zal zijn. In het mooie nieuwe museum komt uiteraard een ereplaats voor de T. rex.

In totaal bslaat de bouw zo’n 39.000 m2, waarvan 19.000 m2 nieuwbouw en 20.000 m2 renovatie. Het museum groeit van 4.000 m2 naar 6.000 m2. We streven naar een duurzaam gebouw, met een tuin boven de parkeerplaats waarin biodiversiteit natuurlijk de hoofdrol speelt. In het nieuwe complex speelt het Pesthuis geen rol meer. De Rijksgebouwendienst is eigenaar en zoekt een nieuwe invulling voor het pand. De loopbrug zal dus ook verdwijnen.


Opengewerkte structuren van beton en glas zorgen voor een zee van licht in het atrium. 


Negen nieuwe zalen

Het nieuwe museumontwerp heeft negen nieuwe tentoonstellingszalen. Een eigen afdeling experts en ontwerpers buigt zich over de inrichting van de nieuwe exposities.

Biodiversiteitstuin

Bij het nieuwbouwproject hoort ook de aanleg van een nieuwe tuin. Deze komt direct achter het museum te liggen, grotendeels op de dak van de toekomstige parkeerplaats. De tuin is openbaar toegankelijk en wordt een spannende en inspirerende plek voor iedereen, die de evolutie van de planten op aarde laat zien, variërend in de seizoenen. Het ontwerp van de zogenaamde biodiversiteitstuin is van H+N+S Landschapsarchitecten, Van Ginkel groep, Rots en Hardeman.


Ruimtelijk concept tuin vernieuwing

Ruimtelijk concept tuin


 

Wegens verbouwing geopend

Het grootste deel van het museum is op dit moment gesloten voor de verbouwing. Toch hoeft niemand Naturalis tot de heropening eind 2018 te missen. In het Pesthuis (ons entreegebouw) zijn tot de heropening eind 2018 steeds tijdelijke tentoonstellingen te zien. De eerste duurt tot en met 5 juni 2017, T. rex in Town. In die tentoonstelling sta je niet alleen oog in oog met het échte skelet van onze T. rex, maar je kunt ook van alles kan ervaren en leren over de tijd waarin de reusachtige vleeseter leefde. Tickets voor T. rex in Town zijn online te koop via naturalis.nl.