NCB Naturalis

Het Groene Verkiezingsdebat - verslaglegging

Geplaatst op 20-02-2017 door Redactie

Verslag Het Groene Verkiezingsdebat 19 februari 2017, De Rode Hoed

Tussen alle debatten en campagnetaal over zorg, vluchtelingenproblematiek, veiligheid en Europa organiseerde Naturalis samen met IUCN Nederland op zondagmiddag 19 februari 2017 een verkiezingsdebat  in de Rode Hoed in Amsterdam. Thema’s: biodiversiteit, klimaat, ‘natuurinclusieve’ landbouw en palmolie. Welkome aandacht voor deze onderwerpen, vonden zowel de deelnemende politici als de aanwezigen.

Jort Kelder leidde op geheel eigen wijze het debat. Agnes Mulder (CDA), Suzanne Kröger (GroenLinks), Kirsten van den Hul (PVDA), Theun Wiersma (50PLUS), Stientje van Veldhoven (D66), Eric Smaling (SP), Esther Ouwehand (PvdD) en Remco Dijkstra (VVD) discussieerden met elkaar en met ruim 250 aanwezigen, onder wie veel natuur-professionals. Louise Vet (NIOO-KNAW) en Johan van de Gronden (IUCN Nederland) leverden als experts een bijdrage aan het debat.

Hieronder vind je een kort live verslag van het debat, de livestream, foto’s en een samenvatting op hoofdlijnen met de reacties van de verschillende woordvoerders op de vier stellingen.
 


Het debat maakte duidelijk dat er in de tweede kamer een breed draagvlak bestaat voor een herstelplan voor de biodiversiteit.

Compilatie van het debat


Het hele debat kun je terugkijken op www.facebook.com/museumnaturalis.

Eerder deze maand werd de nationale agenda voor biodiversiteit Nature4Life gepresenteerd aan Staatssecretaris Sander Dekker. Meer info hierover vind je hier.

De stellingen

Stelling 1. Er moet een minister van Klimaat komen (mét portefeuille) die de regie kan nemen over de energietransitie.

Filmpje door Auke-Florian Hiemstra.


Kirsten van den Hul - PvdA
Ik ben het met de stelling eens. Klimaat is de uitdaging van deze tijd! Klimaatakkoord moet handen en voeten krijgen. We moeten naar de voorhoede. Om het aandeel duurzame energie 100% te maken.

Remco Dijkstra - VVD
Als we zo blijven leven hebben we twee aardbollen nodig. Die hebben we niet. We moeten resultaat laten zien. Niet alleen klimaat maar ook reductie van broeikasgassen. En Natuur en Landschap, Transport en mobiliteit. Er is zo veel te doen dat er niet 1 persoon voor aan te stellen. Maak uitstoot duurder, de hele maatschappij is hierbij nodig.

Stelling 2. Biodiversiteit in Nederland heb je niet nodig. Laten we accepteren dat Nederland een park is en ons richten op de ware hotspots van biodiversiteit in de wereld.

Filmpje door Ype Driessen


Stientje van Veldhoven - D66
We hebben veel verloren. Maar natuur is genieten. We hebben nog maar 15% over in NL. Dit is ernstig. Hoe je de natuur nu noemt maakt niet uit, we moeten er gewoon veel meer aan doen. Natuurbescherming in NL, samen met de boeren.

Theun Wiersma - 50PLUS
De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Op een gegeven moment stort het in! We zijn hier maar kort, maar na ons moet de wereld ook nog verder leven. Er zijn zo een 600 soorten verdwenen in NL. Natuur is nog te vinden: De waddenzee. Daarom moeten we daar ook niet naar Gas gaan boren.

Stelling 3. De Nederlandse landbouw moet in 2030 geheel overgestapt zijn op natuurinclusieve landbouw.

Filmpje door Bruno van Wayenburg


Agnes Mulder, CDA
Ik heb hart voor de regio. We hebben met elkaar die werelddoelen afgesproken en ook het klimaatakkoord in Parijs. Dat zie ik in mijn hele portefeuille terugkomen. Zo kunnen we de oplossingen voor morgen ook vormgeven. Op dit moment is onze landbouw in Nederland al ontzettend inclusief. Hier ben ik super trots op.

Esther Ouwehand, PVDD
Het CDA is nog steeds verantwoordelijk voor het landbouwbeleid. Het resultaat hiervan is dat iedereen in de landbouw zich op een doodlopende weg bevind. Er stoppen minstens 7 boeren per week als gevolg van dit beleid. Het is een doodlopende weg voor de dieren, voor de natuur, het milieu en dus ook het klimaat en de wereld voedselvoorziening. Als we weten dat vleesproductie en bioindustrie een van de grootste bijdragers is aan klimaatverandering etc. dan kan dat dus niet meer. Het allerbelangrijkste wat we moeten doen, is samenwerken met de natuur.

Stelling 4. Het is absurd dat er in Europa zoveel palmolie in de auto’s wordt gegooid. Dat moet vermeden worden. Zelfs als palmolie of soja voor die diesel duurzaam geproduceerd is, wordt door expansie van die gewassen het klimaat alleen maar slechter.

Filmpje door Bruno van Wayenburg


Suzanne Kröger - GroenLinks
Wat de productie van palmolie doet is onwaarschijnlijk, het is kaalslag, destructie. Het is slecht voor klimaat en voor biodiversiteit. En wij gooien dit is onze tank! Laten we wel wezen het aanjagen van palmolie als biobrandstof is de veroorzaker van de bioindustrie. We moeten investeren in innovatie.

Eric Smaling - SP
Palmolie is een belangrijk gewas. De vraag naar plantaardige oliën is enorm snel gegroeid. Er zijn veel slechte effecten van het verbouwen van het gewas alleen al. Dan heb ik het nog niet eens over het gebruik van palmolie als brandstof.

Beeldmateriaal

Geplaatst in Museum | Getagged